IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Синдикатите обвиниха ръководството на VW в безхаберие

Расистката реклама и софтуерните проблеми застрашават работните ни места, твърди IG Metall

Най-големият работнически синдикат в Германия в официално писмо обвини ръководството на Volkswagen в множество грешки, които застрашават работните места в компанията. Писмото на IG Metall упреква мениджмънта на VW за скандалната "расистка" реклама на новия Golf, както и за поредицата софтуерни проблеми, които забавиха производството.


Volkswagen ad, расистка реклама

Скандалната реклама в Instagram: тъмнокож излиза да разгледа новия Golf. Ресторантът зад него се казва Petit Colon ("Малкия колониалист" на френски). Бяла ръка прогонва тъмнокожия от кадъра. Буквите, изписващи DER NEUE GOLF, се появяват в специфичен ред, така че в един миг изписват на екрана NEGER. Ръководството на компанията обеща разследване как се е появила рекламата, която едва ли е минала през обичайната процедура за одобрение


Според профсъюзите мениджмънтът е увредил репутацията на компанията и така е застрашил работни места. Писмото е пратено до ръководството с копия до надзорния съвет.

Преди седмица VW бе принудена да изтегли реклама с явно расистко съдържание от своята Instagram страница и да поднесе официални извинения, обещавайки разследване как се е стигнало до скандалното послание. Според IG Metal то е "направило бедствието още по-голямо", като синдикатът намеква за редицата софтуерни проблеми с осмото поколение на Golf, които доведоха до принудителни прекъсвания на производството.


Volkswagen ID3, производство

Софтуерни проблеми съпътстваха старта на производството и при електрическия ID3, но от VW уверяват, че насрочената за това лято премиера ще се състои навреме


"Тази влошена обществена репутация унищожава потребителското доверие, изграждано с десетилетия, и така застрашава нашите работни места. Цялата работна сила страда ежедневно от загубата на репутация", твърдят представителите на профсъюза.

Софтуерни проблеми съпътстваха старта на производството и на ID3, ключовия първи масов електромобил на VW. От компанията обаче увериха, че те се преодоляват и насроченият за лятото дебют на модела ще се състои навреме.


Volkswagen, IG Metall, синдикат

IG Metall, започнал като обединение на работниците в металообработващата промишленост на Германия, днес е най-големият профсъюз в Европа. Организацията има ключова заслуга за въвеждането на социални придобивки като петдневната работна седмица и платените отпуски


От управителния и надзорния съвети на VW отказаха коментар по писмото на IG Metall. Синдикатите в компанията обаче имат свой собствен представител в надзора - Бернд Остерлоо.

0 от 500