IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota реши с какво ще смени Prius след време

Концептуалният LQ electric ще се появи в серийно производство (ВИДЕО)

Често големите производители показват впечатляващи концептуални модели, които така и не стигат до серийно производство. Очакваше се, че представеният на изложението в Токио през 2019 г. Toyota LQ electric concept също ще попадне в тази категория, но според японското издание Spyder7, в компанията планират да го превърнат в сериен модел.


Toyota LQ


Според информациите, дизайнът на бъдещия електромобил до голяма степен ще повтаря този на концептуалната машина. Някои елементи – като стъклените панели върху вратите, например, все пак ще отпаднат. Задните колела пък няма да бъдат покрити, както е при прототипа от 2019 г.

В концептуания модел Toyota е интегрирала и изкуствен интелект, наречен Yui. Японците твърдят, че той усеща настроението и желанията на човека и променя настройките в автомобила спрямо тях. Например, Yui може да увеличи или намали музиката, да включи климатика и да се погрижи за осветлението. Освен това, LQ разполага и с автопилот от четвърто ниво, но при серийната версия той ще отпадне.


Toyota LQ


По данни на изданието, пазарният вариант на електромобила ще използва електическото задвижване на Lexus UX 300e. Основно роля в него играят електромотор с мощност 201 к.с. и литиево-йонна батерия с капацитет 54,3 кВт/ч. Пробегът с едно зареждане ще е 300 км, въпреки чe при UX 300е той е около 400 км.

Производството на серийния LQ трябва да стартира през пролетта на 2021 г., като първият пазар, на който ще стъпи електромобилът, е този в САЩ. В Toyota възлагат големи надежди на модела, като именно той ще трябва постепенно да замени хибрида Prius в гамата на марката.



Снимки: Toyota

0 от 500