IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Euro NCAP въвежда нови правила за краш-тестовете

Изискванията ще се променят вече на всеки две години (ВИДЕО)

Европейската организация Euro NCAP обяви най-мащабното обновяване на протоколите за тестване на нови автомобили през последното десетилетие. До края на годината в програмата на краш-тестовете ще се появят няколко нови изпитания, в това число и имитация на сблъсък на компактна машина с по-голяма превозно средство. Самите тестове и изисквания вече ще се променят на всеки 2 години.


Euro NCAP


Главната промяна ще бъде въвеждането на удар с мобилно препятствие с прогресивна деформация. При този тест автомобил със скорост 50 км/ч се удря в бариера, поставена на шаси с тегло 1400 кг., движещо се насреща също с 50 км/ч. Зоната на удара е 50%, като изпитанието имитира сблъсък между тестваната кола и типичен семеен автомобил със средни размери.

Сегашната програма на краш-тестовете на Euro NCAP включва имитация на челен удар, на страничен удар, както и на удар отзад. Дават се оценки за нивото на защита на децата в автомобила, на пешеходците и на другите участници в движение, а също така се проверява работата на различните електронни системи: ограничител на скоростта, екстремно спиране и оставане в лентата на движение.

Освен това, новите прави вече ще включват и тест на пътниците на дълги разстояние. Той е включен  не само в системата за защита на водача при страничен удар, но и при риска от сблъсък с пасажера на предната седалка. Повече точки ще получават автомобилите, оборудвани с централна въздушна възглавница, тъй като статистиката сочи, че 45% от вторичните увреждания са причинени именно при стълкновение между шофьора и пътника до него.



Също така Euro NCAP усложнява изпитанията на системите за аварийно спиране. Там ще се появят тестове, имитиращи катастрофа на кръстовище, както и функция за следене на състоянието на водача. Организацията започва да оценява и „следаварийната безопасност“, което означава работата  на модулите за връзка със спасителните служби eCall, както и възможностите за бързо напускане на автомобила след инцидент.

Сред ключовите нововъведения е и манекенът THOR-50M, който имитира мъж със средни размери. Той ще бъде по-чувствителен на различни въздействия и ще бъде оборудван с датчици, които имитират възможни вътрешни увреждания.

Снимки и видео: Euro NCAP


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до първи ( преди 3 години )
    Прав си , но също така е вярно че "Астра J" е 150 кг по-лека от "Н" , така че не е гаранция че автомобил от 2000-ната ще е по-лек от такъв произведен през 2015/2020
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Как типичният семеен автомобил ще е 1400 кг? Семейните комбита и седани сегмент Д задминаха 1500 кг още през 2000 г. Кросоувър от сегмент С е 1800 кг.