IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се правят краш-тестове на кола за 2 млн. долара (ВИДЕО)

В Koenigsegg измислиха хитър начин за спестяване на пари

Как се правят краш-тестове на кола за 2 млн. долара (ВИДЕО)

Всеки голям автомобилен производител трябва да направи 16 краш-теста на свой нов модел, което означава, че 16 произведени автомобила ще бъдат напълно унищожени. Сметките показват, че ако колата струва 25 000 долара, изпитанията ще струват около 400 000 долара.

Ако обаче автомобилът струва 2 млн. долара и излиза в тираж от 20 бройки, компанията-производител трябва да направи 16 допълнителни коли и да загуби над 30 млн. долара, за да покрие изискванията. А това е огромна сума, която трудно някой би си позволил. 

Koenigsegg

Случаят с Koenigsegg е точно такъв - годишният обем на производство е 16 автомобила, чиято стойност е над 30 млн. Затова и компанията е принудена да търси други начини за провеждане на краш-тестовете.

Koenigsegg

"Много по-евтино е да разбиваш и след това да ремонтираш една и съща кола. Да, отнема повече усилия, тъй като е по-сложно, но ние смес викнали, тъй като този подход пести време, пари и ресурси", обяснява Кристиан фон Кьонигсег, основател на компанията.

Преди да нанесат щети на реалната хиперкола, инженерите на Koenigsegg провежда симулации на краш-теста на компютър, като те са съвсем близо до реалните изпитания. Според шведския производител, монококовата структура на Koenigsegg Regera разполага с твърдост на каросерията, която издържа на 65 000 Нм, докато тази на стандартен кросоувър, като BMW X6 например, има е 29 000 Нм.

Снимки и видео: Autoweek

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Тъй ли ми важно ли било немците се оказаха само с големи усти.Били Европейски когато не са първи ако са първи били германски производител.Пълни клоуни ССЦ Аеро е по-бърз от Вейрона а е американски и пак мълчаха като нас.ани навремето.
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Немците са изключително нагли и рядко мълчат. Пак ще измислят някоя простотия, за да са те отгоре. Ще кажат примерно, че техен е рекорда за кола с бял цвят, обем на резервоара 78,45 л. и размер на колелата 21' . А де, върви ги стигай тези смешници! Точно както се проведе конкОрса за служебни коли на НС преди време с точно определен багажник и резервоар 80 л. Естествено само един модел отговаряше на "условията" преписани от каталога им и спечелиха. Имало е бецален под масата типично по немски.
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Факт! ( преди 4 години )
    Откакто Кьонингзегг грабна рекордс за скорост немците от ФВ мълчат като пр.днали!