IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск отвори завода на Tesla въпреки забраните

Властите все още изчакват с мерките, които ще предприемат срещу милиардера

Заводът на Tesla във Фриймонт (Калифорния) започна работа, въпреки забраната на властите заради пандемията от коронавирус. Според очевидци, част от служителите са се завърнали на работните си места, а от фабриката излизат автовози, натоварени с готови за продажба електромобили.

Telsa завод

Самата компанията подаде иск в съда срещу окръг Аламида, чиито власти не позволиха главният завод на Tesla да възобнови дейността си. Първоначално, частичното пускане на производството трябваше да стане на 8 май, но местната управа обяви, че това е незаконно. В типично свой стил шефът на Tesla – Илон Мъск, написа в Twitter, че заповедта на властите противоречи на разпорежданията на губернатора на Калифорния Гавин Нюсом, който позволи отслабване на мерките и частично възстановяване на бизнеса в щата.

Всъщност, губернаторът уточни, че местните власти имат право да запазят повечето ограничения. Според Мъск обаче, забраната за възстановяване на работа „нарушава многобройни федерални и конституционни принципи“. А Tesla е един от най-големите играчи в икономиката на щата, така че би трябвало да получи позволение. От компанията посочиха още, че се взимат всички необходими мерки за здравето на работещите в завода.

Telsa завод


В Twitter Мъск открито заплаши, че ще премести щаб-квартирата на Tesla от Калифорния в Невада или Тексас. Той дори обмисля да направи същото и със самия завод, „в зависимост от това, как властите за бъдеще ще се отнасят с компанията“. Последното едва ли ще се случи, защото е доста сложно (в завода работят 10 000 души), но искът в съда е факт.

„Аз ще бъда на линия с всички останали, така, че ако ще арестуват някого за нарушение на разпоредбите, нека това да бъда само аз“, написа още Мъск в социалната мрежа. А причината за това, че за нарушение на спирането на производство в окръга се предвиждат глоба или 90-дневен престой зад решетките.

Властите засега отказват да коментират, какво ще предриемат, като обявиха единствено, че внимателно следят случващото се. А представители на Текс, Джорджия, Юта, Оклахома и Невада вече се обърнаха с предложения към Мъск да премести бизнеса си в техните щати.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    .. ( преди 3 години )
    Евала му на бат' Илон. Знае си правата и вече му е ясно как ще обори в съда забраната.Мен днес ме караха да обикалям пазара "Иван Вазов" като *** за да влезна от входа, а не от изхода. Открития пазар има ВХОД и ИЗХОД. Няма такива *** разпоредби! Разбирам, да е нещо на закрито и да има някакви норми, а *** на открито... и не че не се "сбутах" с другите "клиенти"... Ей зат'ва съм фен на хора като Мъск, а не на пожарникари!
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гражданинът Кейн ( преди 3 години )
    Точно така! Никви подкупи, никво спонсорство. Тва магистрални професионалистки ли са или държавни служители?! Бой за правата до дупка
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Добре, че има хора като него. Ако беше един традиционен капиталист, например от петролната индустрия, щеше от години да "спонсорира" кметицата и сега просто да я "помоли" да отвори. Трябват ни хора като Мъск и в едрия бизнес, и в политиката.