IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск пък успя да надхитри пазарите

Tesla обяви печалба от 8 цента на акция и почти гарантира рекорден бонус на шефа си

Умението на Илон Мъск да управлява информационния поток за пореден път му донесе сериозен дивидент вчера, изстрелвайки акциите на компанията с още 9% нагоре и приближавайки го съвсем плътно до договорения персонален бонус на стойност около 600 милиона долара.


Илон Мъск


Вчера Мъск отправи гневен и почти отчаян апел към властите в Калифорния да му позволят да отвори фабриката си във Фримонт, и дори нарече задържането на хората по домовете им "фашистка" заповед. Това подхрани песимистичните очаквания на инвеститорите за Tesla, но на другия ден компанията обяви положителен финансов резултат за първото тримесечие. Този резултат е доста скромен - печалба от 16 млн. долара, или по 8 цента на акция - но на фона на понижените очаквания подейства много стимулиращо на ценните книжа.

Мъск на всяка цена трябва да задържи акциите на Tesla над 700 долара през следващите дни, за да може да получи първия от рекордните бонуси, фиксирани в договора му. Той е в размер 1.9 милиона акции, оценени на около 600 млн. долара. Това ще е най-големият индивидуален бонус за ръководител в историята не само на автомобилната индустрия, но и изобщо.


акциите на Tesla, графика


Резултатът на Tesla донякъде изненада анализаторите, защото затварянето на завода струва на компанията 895 милиона долара кеш само до края на март. Благодарение на двете големи увеличения на капитала през миналата година обаче сега Tesla разполага с доста по-голям ликвиден капитал - 8.1 милиарда долара.

През първото тримесечие компанията е доставила 88 400 автомобила - с около 9000 по-малко от собствените й предварителни планове, но все пак повече, отколкото очакваха анализаторите.


 

 

0 от 500
  • #7
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    проблемът със стъкмистиката е, че действа само на тримесечна база - каквото е добавил сега, ще трябва да извади после. Но все тая, Тесла така или иначе не е промишлено предприятие, а борсов феномен
  • #6
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всичките му действия на тоя са такива. Спекулации до дупка, за още едно финансиране и още едно финансиране. А най-гениалния му момент беше, че успя да накара тъпите американци да му дават безлихвени заеми в размери на милиарди долари с "депозитите" за автомобилите. Най-накрая продукта който извади на пазара ще е се окаже, че е бил иновативен за 2-3 години, след което е станал един от многото. А държавите продължават да го спонсорират като дават финанси за електромобили купени от граждани.
  • #5
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Изобщо не е умрял за бонуса от 1.9 акции към неговите 34 милиона а със прогнозите почти винаги има малка разлика ако обявят по-голяма загуба от прогнозата някой ще пише ли че е стъкмистика?
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Моля ве, изкарайте си доживотната прехрана със "стъкмистика", някой да ви пречи и ограничава? - всички законови инструменти са ви в ръцете. Ако можеш - действай, ако не можеш ндей рива! Тарикат мъж не писка.
  • #3
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Пак е вкарал стъкмистиката в действие, само и само да вземе бонусчето. Иначе разликата между прогнозираните 36 цента загуба на акция и обявените 8 цента печалба, при намалели доставки и спряно основно производство, просто няма как да излезе
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    От ВАГ получават още по-голямо главоболие след подобни новини...
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    vw ( преди 3 години )
    vw харесва това