IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск е само на седмица от най-големия бонус в историята

Компанията оряза заплатите и затвори завода си, но шефът ще получи 600 млн. долара премия

Шефът на Tesla Илон Мъск е все по-близо до най-големия бонус в историята на автомобилната индустрия, коментира американското издание Fortune. Макар Америка да е в разгара на икономическа криза, която според повечето експерти ще е най-лошата от Голямата депресия насам, Мъск е вече само на крачка от специална премия на стойност 600 милиона долара.


Илон Мъск, Tesla

Мъск може още на 6 май да покрие изискванията за баснословния бонус. В същото време компанията намали чувствително заплатите на служителите си, а заводът във Фримонт е все още затворен

Както неведнъж сме обяснявали, Мъск не получава заплата от Tesla, но има система от фиксирани бонуси при определени постижения, които могат да достигнат до 55 милиарда долара. Най-близкото от тези постижения е да задържи пазарната капитализация на компанията над 100 милиарда долара за период от половин година. При първоначалната паника покрай Covid-19 ценните книжа на Tesla се сринаха, но после възстановиха голяма част от стойността си и Forbes преценява, че ще изпълнят заложената цел в началото на май.

Ако това наистина стане, компанията трябва да възнагради Мъск с пакет от 1.69 милиона акции, които при заложената в условието цена от 350 долара парчето правят към 600 милиона долара.


Tesla фабрика

Все още няма никакви индикации кога компанията ще може да отвори завода във Фримонт. "Гигафабриката" за батерии в Невада също работи със силно намален капацитет

Пакетът с предвиждани бонуси е планиран да действа до 2028 година. Когато той бе оповестен преди две години, The New York Times го нарече "най-смелия" в корпоративната история - повечето поставени в него цели изглеждаха неизпълними по онова време. Но самият Мъск коментира пред вестника, че вижда "потенциал Tesla да стане компания за 1 трилион долара в близкото десетилетие".

Дори и в момента личното състояние на Мъск се оценява на около 40 милиарда долара. Странен е обаче моментът, в който той ще получи баснословния си бонус: заради коронавируса и паническите мерки за ограничаването му американската икономика е пред катастрофа, като в последните шест седмици 26 милиона американци се регистрираха за социални помощи. Самата компания Tesla намали заплатите и на работниците, и на ръководните си кадри. "Това е малко като Мария Антоанета, която казвала на селяните да ядат пасти, щом нямат хляб", коментира Джон Кофи, професор по право от университета Кълъмбия. "Но Мъск никога не се е тревожел от това как изглеждат действията му пред обществото, и вероятно вярва, че си ги е заслужил".


Tesla Model Y

Шефовете на Tesla се надяват, че с пазарния дебют на новия Model Y компанията най-сетне ще успее да излезе на годишна печалба

В началото на седмицата акциите на Tesla скочиха до 798.75 долара парчето, но после отново слязоха до 769 долара. За да получи Мъск бонуса си, те трябва да се задържат на цена над 718 долара и ако го сторят, условието ще бъде изпълнено още на 6 май. Парадоксалното е, че в този момент основният завод на компанията във Фримонт не работи и Tesla сглобява коли единствено в новата си фабрика в Китай.

Миналата есен един акционер в Tesla атакува схемата с бонусите в съда и магистратите се произнесоха, че делото има основание да бъде разгледано. Дата още не е насрочена. Планът за премиите на Мъск предвижда още 11 такива пакета по 1.69 милиона акции при постигнати определени показатели. За да вземе всички, капитализацията на Tesla трябва да надмине 650 милиарда долара, а годишният оборот да е над 175 милиарда.


0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 7 rate down comment
    #2 ( преди 3 години )
    Така е, акционерите ще ги изпият и изядат, а пък Илончо вместо това ще ги изпафка на козче
  • #9
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #7 Форумната ВАГ-0нетка ми ги нацъка минусите. За отрицателно време. Приближен е на ГЕРБ мафията и не иска да чува нищо лошо за дивия капитализъм и индиректно да казвам истината за благодетелите му от ГРОБ. Цъка и манипулира. Типищен гробаджия.
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    #6 ( преди 3 години )
    като грам не разбираш от пазари, по-добре не се изказвай. Има 40 милиарда, защото акциите му струват толкова при сегашните цени и са продаваеми. Тесла струва доста над 100 милиарда в момента по пазарни цени, но за контролния пакет ще му трябва да се спогоди с други акули на непазарни. Освен това от какъв зор му е да е собственик на нещо, което не носи печалба? Печалба носят акциите, това е спекулативен актив
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    до #3 ( преди 3 години )
    Не проумявам кой и с къв акъл ти е цъкнал минус. Че в нашата страна едрите капиталци отдавна се бяха договорили за мишките да няма заплата над 1000 лв. Абе такова, Абе онакова, ама стартово, нам си кво и все почваш под тая сума и така вече 15 години... А колкото до Мъск - тайната да имаш много $ е те да не са ти цел (да не ти пука много) и нон-стоп да реинвестираш в бизнеса си, вместо да трупаш пасиви като къщи, яхти и коли. Мъск кара служебни коли и никак нелоши! :D
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    Мъск ако имаше 40 милиарда, отдавна да си е откупил Тесла и да не се занимава за по колко се продават акциите, тримесечни отчети и тъпотии, а щеше да си гони дългосрочните цели...Нали се опита с някакъв си арабски фонд да ги откупи, ама не се получи...А бонусът веднага би се налял обратно в Тесла, Space X и тунелите с бързите влакчета...
  • #5
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не е "митът", а истината за немското качество! Ти, че не си имал възможността да се увериш, е друга тема!!
  • #4
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Мдам ( преди 3 години )
    А митът за немското качество не е ли вяра?Покупката на БМВ не е ли вяра че само защото е БМВ примерно е по-добро.Целият бизнес е вяра.
  • #3
    4 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Един от принципите на капитализма е богатите да стават още по-богати, а бедните още по-бедни. Няма абсолютно никаква справедливост при разпределянето на благата. Погледнете у нас за какъв див капитализъм става дума.
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мъск ще ги вложи в нещо, а акционерите вероятно ще изядат и изпият парите.
  • #1
    6 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Капитализъм в чист вид: "заводът във Фримонт е все още затворен" + ""Гигафабриката" за батерии работи със силно намален капацитет" + "26 милиона американци са на помощи" + "Tesla намали заплатите...". Обаче заради пазарната капитализация, разбирай простата вяра на акционерите, че са вложили в нещо ценно, човекът ще "захлеби". Базираме се не на нещо произведено, веществено, а на "мислим си, че...".