IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо Илон Мъск иска да ни сложи жици в мозъците?

Имплантираните в главата чипове биха ни позволили да шофираме само с мисъл. Но могат да ни направят и нечувано уязвими

Илон Мъск е прочут със склонността си към гръмки обещания - от масовия електромобил до пилотираните мисии до Марс. Но с последната си официална изява предприемачът измести границата на амбициите си още поне едно деление по-нататък.


Илон Мъск, Neuralink


В Сан Франциско Мъск представи проект за принципно нов интерфейс, свързващ директно човешкия мозък с машината. Според него, ако човечеството не влезе в симбиоза с изкуствения интелект, рискува да изостане безнадеждно зад него.

Компанията, заела се с тази задача, се нарича Neuralink. Целта й, както обясни Мъск, е да създаде "неврална дантела" - мрежа от свръхтънки електроди, улавящи максимално много информация от мозъка. Това не е никак просто, защото тези електроди трябва едновременно да са толкова деликатни, че да не увреждат мозъчната тъкан, и изключително здрави и надеждни. А имплантирането им в мозъка трябва да е автоматизиран, лесен и напълно безболезнен процес.


Илон Мъск, Neuralink


Компанията вече има известен напредък в тази област. Тя представи робот, наречен "шивач", който може да борави с нишки с дебелината на четвърт човешки косъм, и да ги имплантира под черепа с темпо от шест бройки в минута.
Neuralink има също чип, способен да обработва сигнала от 3072 електрода едновременно - десет пъти повече от най-добрите съществуващи до момента системи - и да ги предава по безжичен път.

Но същинският пробив идва от начина, по който тази информация се анализира в реално време. При достатъчен брой електроди системата ще може да запише какво се случва в двигателния кортекс на мозъка, докато пишете на клавиатура например. Така ще можете да контролирате автоматизирани обекти само със силата на мисълта. И обратно, електродите могат да служат да стимулират невроните в мозъка - примерно като ви дават усещането, че докосвате предмет, който виждате на екран.

От Neuralink твърдят, че са изпробвали системата върху плъхове и маймуни, като последните били способни чрез нея да управляват курсора върху компютърен екран. Сега компанията се надява да започне изпитания с хора-доброволци - по възможност още догодина.


Илон Мъск, Neuralink


Първото приложение на технологията ще е да помага на пациенти със слепота или парализа. Но компанията се цели в далеч по-широк пазар от това. Тя работи и по малко устройство, което да се закача зад ухото и да улавя сигналите от имплантирания чип. Оптимистите смятат, че е въпрос на няколко години чрез подобни устройства и импланти да контролираме домашните си уреди и дори автомобилите си. В по-далечна перспектива технологията ще помогне на хората да се слеят с изкуствения интелект, което ще ни спаси като вид.

За момента обаче Мъск не коментира какви възможни рискове крие подобна технология. Например колко от информацията, извличана от мозъка, ще става достояние на трети страни. Или какво ще се случи, ако чипът в главата ви бъде атакуван от хакери.

 

0 от 500
 • #7
  4 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 8 месеца )
  ако не сте гледали един филм - казва се Upgrade (Ъпгрейд) - там става дума за бъдещето на тези нови технологии, което не е толкова невъзможно.. направо си е страшно..
 • #6
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Earth ( преди 8 месеца )
  Звучи потресаващо, дали това нещо би съживило някой мъртвец, т.е. някой мъртъв мозък. Дали Илон не се е запътил да съживява някой например запазения мозък на Айнщайн. Повод за размисъл...
 • #5
  2 rate up comment 2 rate down comment
  BG citizen ( преди 8 месеца )
  И ще му видят сметката, или светят маслото, което повече ви харесва като название, Въпрос на немного време, нещастен инцидент може би...
 • #4
  2 rate up comment 1 rate down comment
  Дам ( преди 8 месеца )
  Никога!
 • #3
  3 rate up comment 0 rate down comment
  Опа ( преди 8 месеца )
  Олеле
 • #2
  5 rate up comment 13 rate down comment
  Ускорител ( преди 8 месеца )
  Най-привлекателно в цялата история е това, че може да се направи наистина едновременна работа на човек и мощен компютър, постигайки на практика свръх разум, несъществуващ за момента. Представете си да можете на ум да сметнете с голяма точност и бързина произволно изчисление. Да можете да запаметите хиляди страници текст с едно прочитане. И това е само началото.
 • #1
  16 rate up comment 3 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
  "В по-далечна перспектива технологията ще помогне на хората да се слеят с изкуствения интелект, което ще ни спаси като вид." - това вече те е убило като човек! Африканеца да ляга пръв и без това мозъка му е изпържен от болни амбиции