IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето го и електрическия Mercedes EQA

Компактният кросоувър ще дебютира в края на тази година и ще изпревари Tesla Model Y в Европа

Първи изображения на бъдещия електрически Mercedes EQA се появиха в интернет. В момента компактният електромобил е в завършителен етап преди пазарния си дебют към края на тази година. Дилърите на Mercedes ще го получат в началото на 2021.


Mercedes EQA

Така ще изглежда бъдещият сериен EQA. Снимки MotorsActu


В компанията от Щутгарт се надяват, че ЕQA ще им даде доста аванс пред конкурентите. За момента в Европа не се предлага електрически компактен кросоувър в премиум сегмента - разработките на BMW и Audi се очакват доста по-нататък във времето, а Tesla Model Y едва ли ще стъпи на Стария континент преди 2021.

От публикуваните скици се вижда, че EQA ще заеме доста дизайнерски решения от по-големия си събрат EQC, със същата затворена решетка и аеродинамични брони. Същата естестика ще се пренесе по-нататък в седемместния EQB и в седана EQS. Eлектрическата EQ-гама на Mercedes трябва да има свой собствен дизайнерски език, за да се отличава от останалите модели, обясни шефът по дизайна Гордън Вагенер.


Mercedes EQA


 

ЕQA е еволюирал доста в сравнение с концептуалния модел, който бе представен на автосалона във Франкфурт през 2017. Тогава се предвиждаше колата да е електрически аналог на А-класата, но неудържимо растящото търсене за компактни кросоувъри явно е накарало германците да размислят.

ЕQA ще ползва платформата на сегашната А-класа и на GLA, която позволява монтирането по дължина на шасито на батерия с капацитет до 60 киловатчаса. Най-мощният вариант на електромобила ще има около 275 конски сили и ще ускорява до 100 км/ч за пет секунди. Очакваният обхват с едно зареждане е около 400 км. Освен това колата ще разполага със система за бързо зареждане, която позволява да се добавят 100 км към обхвата за едва 10 минути.


Галерия: Mercedes Concept EQA


 

0 от 500