IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Yamaha направи спортен електромобил

Засега проектът е само концептуален прототип

Компанията Yamaha е подала документи в патентното ведомство на ЕС с цел регистриране на нов спортен електромобил с компактни размери и елегентен дизайн. Зявката е от 2018 г., но за нея става ясно едва сега. По-рано от японския производител обявиха, че не планират разработката на автомобили.


Yamaha


Внимателното вглеждане в снимките показва, че това е електромобил (няма изпускателна система). В същото време въздухозаборниците по покрива и отстрани на автомобила повече приличан на елементи от дизайна на купе с двигател с вътрешното горене, отколкото за машина на ток.

Факт е обаче, че наскоро Yamaha представи електромотор, който смята да използва. Компанията пусна видео, посветено на този агрегат, като използва за тестови автомобил модифицирана Alfa Romeo 4C. Показаният сега прототип  доказва, че японците явно са готови да стартират серийно производство.

Yamaha

В документите за патент са посочени всички хора, участвали в проектирането на модела. Сред тях е една от легендите в автомобилната индустрия – Гордън Мъри, който навремето игра основна роля при създадането на британската суперкола McLaren F1.

Сходството в дизайна на патентования автомобил с концептуалния модел от 2015 г. явно показва, че в Yamaha се отнасят много сериозно към възможността за създаване на собствен автомобил. Представен преди време прототип тежеше 750 кг. и беше оборудван с 1,0-литров турбомотор с 3 цилиндъра и мощност до 80 к.с.

Yamaha

Снимки: Yamaha

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Този Лотус явно е мега добър, щом масово го ползват от други компании. Те Лотус са си и прочути с уникалната си настройка на шасита.