IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-караните мотоциклети в България през 2023?

За разлика от леките коли, тук японските марки доминират смазващо над германските

При леките автомобили в България германските марки имат тотално превъзходство - само регистрираните Volkswagen са повече от всички японски марки, взети заедно. При мотоциклетите обаче е точно обратното, ако се съди по традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР, която удобно съвпада със започващия в петък софийски мотосалон (Moto Expo в Арена София, 20-23 април).

По актуализирани данни към началото на април 2023 първите четири от петте най-популярни марки мотоциклети са японски, с общ дял над 57% (21.9% - Honda, 17.5% - Yamaha, 11.2% - Suzuki, 6.5% - Kawasaki). За три години японците са увеличили пазарния си дял общо с 2%. .


Днепър, мотоциклет, Днепр
В България все още има, поне според регистрациите в МВР, доста оцелели съветски антики като "Днепър"
  

Общо у нас с действаща регистрация са 133 570 мотоциклета (с над 17,000 повече, отколкото през 2020 година), и още 1172 мотоциклета с кош (от които четири пети са съветски ИЖ). В тази бройка не се включват мотопеди, триколки, четириколки и ATV. Разбира се, трудно е да се каже каква част от регистрираните са все още в движение, и каква са отдавна претопени или ръждясващи в нечий заден двор. Статистиката отчита доста голям брой машини от епохата на социализма - 1810 мотопеда и 412 мотоциклета "Балкан", 167 бройки от съветските "Днепър" и 81 бройки "Урал" (и двете - следвоенни копия на старото BMW R71), 181 бройки "Восход" и, разбира се, 971 чешки Jawa.

Moto Guzzi
Интересът към по-луксозните марки расте в последните три години - 39% ръст за Moto Guzzi (на снимката), 36% за Ducati, почти 68% за Triumph
   
     

На другия полюс, при по-луксозните съвременни мотоциклети, числата очаквано са по-скромни. По българските пътища се движат 1066 бройки Ducati, 556 Triumph и 223 Moto Guzzi.
 
  
30-те най-популярни марки мотоциклети в България:


  
    
* Статията е актуализирана с данни на МВР към 1 април 2023

 
 

0 от 500
  • #22
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Както се казваше едно време: Който кара Ява, не остарява! А Балканчето нагоре квичало: Кой ме измислииииииииии, а надолу ръмжало: Аз съм моторрррррррр.
  • #21
    6 rate up comment 6 rate down comment
    младен ( преди 3 години )
    Ауе....ко са дрънкате!!! На всички трябва да са ви е ясни следните две правила:1. "Най добрата кола е служебната кола." 2. "Най добрият мотор е служебният мотор"
  • #20
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
  • #19
    6 rate up comment 4 rate down comment
    kokoVmaxa ( преди 3 години )
    първо прочети и после коментирай
  • #18
    4 rate up comment 6 rate down comment
    ( преди 3 години )
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    На кое пристанище си Докер бе Пешо?
  • #16
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Докера ( преди 3 години )
    Нещо си ме объркал с колегата Пешо Моториста, който явно е доста по-толерантен към начина ти на изразяване. А себе си си объркал с Рокер, щото явно е паднало атмосферното налягане по Бавария, пък работа по чистотата няма, и тая комбинация от скука и световъртеж ти дава криле
  • #15
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Пешо Моториста ( преди 3 години )
    При мен обикновено е часове. Такъв е ресурсът ми - измарят ме часовете, а не километрите. Естествено, не при всеки и не винаги е така, но за някои е важно. За машините също е различно. Колегата рокер например добре се е сетил за тракторите, но не е помислил за кросовите мотори и ендурата. ТеДеИ-то върви и пуши - не се оплаквам.
  • #14
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #11 Другия път, когато се опитваш да лъжеш не ползвай за мерна единица време, а наблегни на изминато разстояние. Кажи обаче как е ТеДеИ-то? Върви ли? Пуши ли? Дай ся с другите лъжи, че не си същия! Форумната *** си и си личи ясно по всичко дори и по айпито ти. Жалък си!
  • #13
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Рокера ( преди 3 години )
    #11 Вместо да задаваш тАпи въпроси си отговори сам кой клас. В статията по класове ли са? Ама понеже между ушите ти няма никой ще ти кажа, че са във всички класове от най-малкия до най-големия. Между другото имат мотори в такива класове в които никой друг няма. Ха сега се сети за какво ти говоря! А знаеш кое е едно от нещата по които познах, че нямаш книжка за мотор? Никой моторист не смята и не гледа часовете които е карал мотор. Това не ти е трактор! И правилно си Докер по име и по акъл!