IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо по-големите колела не са за предпочитане?

Вредите им върху автомобила са повече от ползите, посочват експертите

От време на време на всеки му идват идеи как да подобри автомобила си. Единият вариант е колелата да бъдат заменени с по-големи. Теоретично, това позволява да се разшири клирънса, да се увеличи максималната скорост, да се подобри сцеплението и следователно, управлението. Теоретично. Не всичко обаче е толкова просто и това може да става само според определени правила, съветват експертите.


Малки джанти срещу големи джанти


Кои колела са по-добри от фабричните? Обикновено, за всеки автомобил производителят предлага избор от няколко размера на гумите. Всеки вариант преминава предварителни тестове, които да потвърдят, че са подходящи за оптимална и безопасна работа на автомобила. Теоретично, можете да си купите кола, чиито джанти са с диаметър 15 инча, но са и поставени 17-инчови. Тоест, първите могат спокойно да бъдат заменени от вторите, ако въпросният автомобил се произвежда и с джанти с по-голям размер.

Ако искате да смените колелата с по-големи, задължително трябва да проверите кои размери са допустими, като хвърлите поглед в ръководството за експлоатация на автомобила. И също така е важно да се знае, че по-големите колела, дори в приемливите граници, според производителите, имат не само плюсове, но и недостатъци.

Какви са вредите от големите джанти? По-големият размер, естествено предполага по-голямо тегло, което увеличава общата маса. Колкото по-тежко е колелото, толкова по-трудно е двигателят да го върти, което увеличава разхода на гориво, влошава динамиката, влияе негативно върху състоянието на окачването. Джантата с по-голям диаметър има по-голяма ширина и променена дълбочина в колесната арка, което неизбежно се отразява на функционирането на лагерите, или по-точно - води до преждевременното им износване.


Малки джанти срещу големи джанти


Какво друго се случва при монтиране на по-големи колела? Скоростомерът, инсталиран от производителя, често е конфигуриран така, че леко да завишава показанията спрямо реалната скорост. Ако смените колелата, ще се получи интересен ефект - в началото скоростомерът ще започне да показва по-точни показатели, а след това ще започне да "лъже" все повече и повече.

Какъв е изводът? Замяната на колелата с по-големи е приемлив метод за подобряване на автомобила, при условие, че те отговарят на препоръките на производителя. Но в същото време трябва да се имат предвид както положителните, така и отрицателните промени за автомобила. Монтирането на нещо по-голямо, което надхвърля тези граници, е неприемливо. В крайна сметка негативните последици за автомобила ще бъдат още по-сериозни и дори непредвидими.

0 от 500