IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Формула 1 очаква шампионат с поне 15-18 старта

Според Чейз Кери, повечето отменени състезания ще бъдат проведени

Шефът на Формула 1 очаква шампионат с поне 15-18 старта

След официалното обявяване на отмяната на Голямата награда на Азербейджан, която трябваше да се състои в началото на юни, тазгодишният шампионат във Формула 1 ще започне в най-добрия случай в средата на същия месец със състезание в Канада. Това накара генералният директор на Liberty Media (компанията, която държи правата на първенството) Чеиз Кери да публикува на официалния сайт на Ф1 обръщение към феновете.

В него той разкри какви действия предприемат организаторите в условията на епидемия от коронавирус и заяви, че се надява първенството тази година да не се състои само от 15 състезания (след отпадането на стартовете за март и април останаха точно толкова).

„Сега никой не може да бъде сигурен, кога ситуацията ще се подобри, но това ще стане. И когато стане, ние ще бъдем готови да възобновим състезанията. Смятаме да подарим на феновете пълноценен сезон 2020. Напълно сме наясно, че има възможност за отлагането и на други стартове, но сме на мнение, че през лятото първенството ще стартира, като преработеният календар ще включва 15-18 състезания“, категоричен е Кери.

Една от мерките в тази посока е отказът от лятното прекъсване на шампионата, както и преместването на неговия финал, който по план е насрочен за 27-29 ноември. Съответно, редът и времето на състезанията ще бъде значително променен. Освен това, създалата се ситуация ще позволи на отборите и организаторите да експериментират с промяна на формата на самите състезания.

Кери добавя, че Формула 1 ще си сътрудничи изцяло с местните власти и здравните организации, тъй като животът и здравето на участниците в първенството, както и на феновете стои на първо място.

Снимка: Motor

0 от 500