IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай се отказва от екостандартите заради кризата?

Правителството ще разхлаби изискванията, за да облекчи автомобилните компании и дилъри

Китайското правителство най-вероятно ще разхлаби стандартите за вредни емисии на автомобилите, за да облекчи производителите и да се бори с безпрецедентния спад на местния автомобилен пазар, който е най-големият в света.


ауспух, емисии

От това лято в Китай трябваше да влязат в сила стандартите, които европейците спазват още от 2014 насам, но сега това почти сигурно ще се отложи

Според източници на Bloomberg въпросът е обсъждан на най-високо ниво и по всяка вероятност ще се стигне до отмяна на новите тавани, които трябваше да влязат в сила от 1 юли. Сега се мисли дали да не се отменят временно и част от досегашните изисквания.

Много правителства по света вероятно ще бъдат изкушени да пожертват дългосрочните си екологични цели, за да спасят икономиките си от предизвиканата от коронавируса криза. Eвропейският съюз, който налага най-строгите екологични стандарти в света, за момента обаче не е дал признаци дори да обмисля подобни идеи.

Икономисти на Goldman Sachs Group изчислиха, че китайската икономика ще се свие поне 9% през първата четвърт на годината. "Производителите и автомобилните дилъри са под небивало напрежение и е необходимо законодателите да отхлабят екологичните изисквания, за да спасят индустрията", казва Куй Дъншу, генерален секретар на браншовата организация на автомобилните търговци. "Особено важно е за дилърите, които са изправени пред банкрут".


Китай, пазар, автомобили

Много дилъри в Китай са с гигантски складови наличности заради модели, които не покриват новите изисквания, и заради сгромолясването на продажбите покрай коронавируса

Отлагане на новите правила ще даде повече време на производителите и дилърите да разпродадат по-стари модели, които не покриват най-високите стандарти. Заради такива модели повечето дилъри имат огромни наличности на склад.

За отбелязване е, че новият пакет екологични мерки в Китай приблизително съответства на онези, които са в сила в Eвропа още от 2014 насам.


 

0 от 500