IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Коронавирусът отложи старта на Формула 1

Състезанието в Австралия бе отменено, под въпрос са и следващите 2 старта

Коронавирусът отложи старта на Формула 1

Международната автомобилна федерация (FIA), собствениците на търговските права в лицето на компанията Liberty Media и представители на отборите от Формула 1 взеха решение да се откажат от провеждането на първия кръг от новия шампионат. Това е Голямата награда на Австралия, която трябваше да се състои през този уикенд.

Катализатор за отмяната на състезанието става новите за заболели от коронавирус служители на отбора McLaren Racing. След откриване на инфекцията, британският отбор реши да се откаже от участие в Голямата награда на Австралия, а останалите 9 тима трябваше да решат съдбата на състезанието с гласуване.

Някои от отборите бяха против отлагането, но в крайна сметка Liberty Media и FIA решиха да не рискуват здравето на зрителите и на членовете на отборите и състезание няма да има. Организаторите обявиха, че ще върнат парите за билети на зрителите.

След отлагането на австралийското състезание сезонът във Формула 1 трябва да започне следващия уикенд в Бахрейн или във Виетнам на 5 април, но е твърде вероятно и тези две надпревари да бъдат отложени. Тимът на McLaren е под карантина, която ще продължи 14 дни и няма как да участва. На всичко отгоре, летището във Виетнам, на което ще кацнат отборите, е само на 350 км от Китай, където има най-много заболели от коронавируса.

И тъй като и следващото състезанието от надпреварата – на 19 април за Голямата награда на Китай, беше отменено още преди месец заради болестта, най-вероятно сезонът във Формула 1 ще стартира в началото на май с Голямата награда на Холандия.

Снимка: Motor

0 от 500