IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan тръгна на развод с Renault и Mitsubishi

Японската компания напуска съвместния фонд с капитал на алианса

Nissan тръгна на развод с Renault и Mitsubishi

Японският производител Nissan е взел решение да се оттегли от съвместния фонд за рисков капитал Alliance Ventures, създаден през 2018 г. с другите две основни компания в алианса – Renault и Mitsubishi, съобщава Reuters.

Фондът беше регистриран в Нидерландия през 2018 г. по настояване на вече бившия изпълнителен директор на алианса Карлос Гон. Очакваше се, че годишно в него ще влизат около 200 млн. долара, които ще бъдат осигурени от трите основни съдружника. Едно от обвиненията към Гон, повдигнати от японската прокуратура, е за неправомерно присвояване на средства имено от този фонд.

Според информациите на Reuters, по-рано този месец от  Mitsubishi са обявили, че повече няма да внасят средства във фонда. Източникът на агенцията твърди, че Nssan ще последва своя японски партньор, като решението ще бъде взето до края на март. А причината са огромните загуби, които компанията търпи. Нейните продажби в Китай спаднаха с 80% и Nissaп се нуждае от средства, за да може да се измъкне от тежката ситуация.

Представител на Mitsubishi побърза да отрече твърденията за разпадане на фонда, а от Nissan ги определят като „спекулация“, но от Reuters са категорични, че информацията им е вярна и развитие ще има в близките дни.

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    финансов(о) бос ( преди 4 години )
    "Рено" не спират да произвеждат и продават, но проблемите на повечето масови производители и липсата на достатъчна принадена стойност. Същия проблем го имат и "ФИАТ" продават "500" и "500Х" до припадък , но при крайна цена 10-15 хил. ? няма как да имат достатъчна печалба .
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това че са спрели траншовете към рисковия фонд нищо не означава. Дори е логичен ход при задаваща се криза е логичен ход. Но да обяснявате как Нисан са назагуба ама Рено ще го отнесат е меко казано смешно
  • #2
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    единственият губещ е паразита рено! Който ще продължава да крета на държавни помощи и дотации...
  • #1
    15 rate up comment 17 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Нисан са известни с две неща-лошото качество на масовата продукция и невероятно грозния дизайн.Да почиват в мир.