IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Moody's оцени акциите на Renault като "боклук"

Кредитният рейтинг на французите падна най-вече заради проблемите на Nissan

Агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Renault до степен Ba1, тласкайки акциите на френския автомобилен производител в т. нар. категория junk (боклук). Другата уважавана рейтингова агенция, Standard & Poor's, все още оценява Renault една степен над junk.


Клотилд Делбос, Renault, CEO

Клотилд Делбос, временният изпълнителен директор на Renault, обяви, че компанията ще преразгледа бизнеса си в Китай и може да помисли за затваряне на някои от заводите си

Moody's понижи оценката си за Renault, след като компанията за пръв път от години отчете загуба за 2019 - до голяма степен заради драстично намалелия принос на Nissan, в който французите са главен акционер. "На база на прогнозите на компанията за 2020, които предвиждат продължаващ спад в маржа на оперативната печалба, и при продължаващите слабости на глобалния пазар, не очакваме Renault да е в състояние да стигне отново до здравословни маржове в средносрочен план", се казва в изявлението на Moody's.

Временният главен изпълнителен директор на Renault Клотилд Делбос обяви, че компанията ще направи преоценка на бизнеса си в Китай и ще проучи възможностите за закриване на производствени мощности, за да намали разходите.


Nissan, резултати, акции

Акциите на Nissan се сринаха в последните седмици и сега компанията е оценявана по-ниско от над пет пъти по-малката Subaru

Renault и Nissan процъфтяваха под ръководството на Карлос Гон и дори бяха на път да се утвърдят като най-големия световен производител на автомобили, изпреварвайки Volkswagen и Toyota. След ареста на Гон по-миналата есен обаче двете компании влошиха сериозно отношенията си, а след това драстично намаляха и продажбите им, особено в Nissan. Заради това японците решиха да не разпределят дивиденти за 2019, а това бе сериозен удар за Renault, която държи 43% от капитала им. Любопитното е, че акциите на Nissan все още се оценяват от Moody's като А3, цели четири стъпки над "junk".

Клотилд Делбос подчерта, че Renault разполага с 16 милиарда евро резерви кеш, което е предостатъчно да посрещне цената на едно преструктуриране и оптимизация на процесите. Компанията очаква оборотът й през 2020 да е близък до този през 2019, с оперативен марж между 3 и 4%. През 2018 той бе 6.3%.


0 от 500