IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan подготви план да се изтегли от Европа

Японците ще се съсредоточат единствено върху Великобритания при твърд "Брекзит"

Японският гигант Nissan е разработил детайлен план за оттегляне от европейските пазари, ако преговорите между Борис Джонсън и Брюксел доведат до "твърд" Brexit и въвеждане на мита между Великобритания и ЕС.


Nissan, Qashqai, Съндърланд

Заводът в Съндърланд е струвал на японците над 4 милиарда лири и те не са склонни с лека ръка да ги отпишат. Компанията вече изтегли от европейския пазар луксозната си марка Infiniti

Ако това се случи - а според коментатори на Острова подобна развръзка изглежда все по-възможна - Nissan ще се съсредоточи само върху вътрешния пазар в Обединеното кралство, където компанията смята, че може да продава до една пета от целия обем на пазара. Въпросният завод е най-голямото предприятие в цялата автомобилна промишленост във Великобритания.

Сметката на Nissan е, че очакваните вносни мита ще направят колите на основните вносители като Volkswagen и Ford твърде скъпи за британците, което ще отвори пазарна ниша за тях. Планът предвижда при такова развитие пазарният дял на марката да порасне от сегашните 4% до цели 20%, твърди The Financial Times, позовавайки се на два независими източника.


Борис Джонсън, Nissan

Още от първите коментари преди старта на търговските преговори между Джонсън и Брюксел е ясно, че те няма да са никак леки
 

Това е само един от няколкото сценария, разработени за бъдещето на Nissan на Острова. Запознати обаче подчертават, че плановете са разписани преди Макото Учида да стане главен изпълнителен директор на компанията през декември.

Търговските преговори между ЕС и вече напусналата общността Великобритания започват идния месец, но и двете страни загатнаха отсега, че ще заемат твърди позиции и няма да са склонни към компромиси. Брюксел настоява, че безмитен достъп до единния пазар може да бъде предоставен само в пакет с другите основни правила на съюза - за свободно движение на хора, стоки и т. н.. Тъкмо нежеланието да ги следва обаче подтикна Великобритания да напусне ЕС.

От Nissan не пожелаха да потвърдят информациите на FT, но отново подчертаха, че целият им бизнес модел на Острова и в Европа "ще е неустойчив в случай на въвеждане на търговски мита".

Много анализатори очакваха Nissan просто да се откаже от Съндърланд по същия начин, по който Honda изостави завода си в Суиндън и по който MINI може би ще се изтегли от Оксфорд към Холандия. Производството на Vauxhall също е под въпрос.

Инвестицията на Nissan в Съндърланд обаче е несравнимо по-голяма - над 4 милиарда лири до момента. В същото време европейските продажби на компанията се сринаха напоследък (едва 362 000 леки автомобила през 2019, с 20% по-малко от 2018, като бройката включва и британския пазар).


Nissan, Съндърланд, завод

Заводът в Съндърланд е най-големият в британската автоиндустрия, с над 6000 работници и още близо 20 000 косвено заети

Затова единият от плановете на японците предвижда да се откажат от ЕС с неговите все по-скъпоструващи екологични изисквания, и да се съсредоточат само върху Обединеното кралство. В Съндърланд в момента се правят Qashqai, Juke и електрическият Leaf. При негативен сценарий към тях ще се присъедини и Micra, която в момента се сглобява в завода на Renault във Франция. Възможно е на Острова да се прехвърли и част от производството на X-Trail. Максималният капацитет на завода е 600 000 коли годишно, но през 2019 компанията произведе едва 350 000.

Спадът в Европа като цяло обаче не се отнася до българския пазар - през миналата година Nissan бе един от основните играчи тук, с близо 3200 регистрирани леки автомобила и около 9% ръст спрямо 2018.


0 от 500
  • #8
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    изтеглянето на гиганта Нисан е гарантиран фалит за джуджето рено!
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Кольо ( преди 4 години )
    Тия ако се оттеглят от Европейския пазар, ще си вкарат автогол, както онези смешници Англичаните. Как ще спреш продажбите на най-печелившия пазар. Просто тея всичките са прости....
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Брей, че умни, като не останат конглокенти, ще продават яко.Ти да видиш,тия варели връх на дизайна.
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    fermera ( преди 4 години )
    Нисан да изтеглят централата си от Женева.Имат 8 милиарда годишни разходи за мениджмънт който прехвърлят на клиентите си.И освен да вдигнат цените на резервните части друго не измислиха.По точно ги удвоиха.За да се задържат в Европа им трябват нови агрегати.Но по скоро ще се оттеглят.
  • #4
    14 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ако бях британец - нямаше да ме радва перспективата да се откажа от европейски марки и да бъда залят от нисани...
  • #3
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Историята показва, че честичко са си правели сметката без кръчмар. А сега се опитват да се отърват от кръчмаря си, който им даваше вересия от 2000 г. насам...
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    смех ( преди 4 години )
    Предвиждат пазарният дял на Нисан в UK да нарастне 5 пъти!? Ъъъъ ок
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Vago ( преди 4 години )
    Най-После добри новини, закрива. ..