IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Милиони коли на Toyota, Hyundai и Kia са под заплаха от кражба

Белгийски експерти откриха сериозна заплаха за защитата на трите марки

Милиони коли на Toyota, Hyundai и Kia са под заплаха от кражба

Белгийски учени от организацията KU Leven откриха сериозни заплаха в защитата от кражба на модели на Toyota, Hyundai и Kia. Оказва се, че крадци на автомобили са създали специална система, която са нарекли с кодовото име  RFID Proxmark. Тя се събира в преносимо устройство, което за броени минути дешифрира заводския ключ или имобилайзера на автомобила, съобщава Autoblog.

Сед като успеят да разбият защитата, грабителите получават пълен достъп до автомобила и могат без проблеми да го отмъкват. По-рано подобен проблем е бил открит и при Tesla Model S, но експертите по сигурност на американската марка бързо са променили програмното оборудване на eлектромобила и са повишили нивото му на безопасност.

От трите компании - Toyota, Hyundai и Kia, побързаха да успокоят клиентите си, като според тях, изводите на белгийските учени или не отговарят на истината, или са остарели. Само, че специалистите KU Leven не са съгласни с тези твърдения, като смятат, че подобна защита на автомобилите става за 80-те години на миналия век, а не за 2020 г.

Снимка: Car

0 от 500