IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои автомобили се крадат за по-малко от минута?

Нужни са по-малко от 10 секунди, за да задигнеш DS 3 Crossback и Audi TT RS, показват тестове

Британски експерти по безопасност направиха тестове и съставиха класация на най-лесните за кражба автомобили. Те са дотолкова незащитени, че средно опитен автоджамбазин може да ги задигне за броени секунди.
  
  
Mazda, крадци, кражба


Най-слабо на опитите за "отвличане" се съпротивлява френският DS 3 Crossback. Моделът може да бъде откраднат за 10 секунди с помощта на популярния сред апашите код грабер, който засича кодовете от оригиналния ключ при заключването на автомобила.

Същото време е необходимо и човек да си тръгне с чуждо Audi TT RS, чиято система обаче е малко по-сложна. За да може този модел бъде откраднат, системата му за безключов достъп трябва да е активна за кратко време. Обикновено системата за сигурност със сензор за движение просто изключва ключа, така че да не предава никакви сигнали.
  
  
Кражба на кола
   
  
Малко повече време отнема, за да се "отвлече" Land Rover Discovery Sport от 2018 година. Той "удържа" на опитите 30 секунди. При този автомобил още не е инсталирана система за предаване на кодове за достъп в ултра широкия честотен диапазон, като при новия модел. Ford Fiesta и BMW X3 се представиха още по-добре - на експертите им трябваше 40 сек, за да отворят колите, и още 20 сек, за да ги подкарат.
    
  
Кражба на кола
   
   
Някои брандове започнаха да използват специални сензори за движение в ключовете, нещо като модифицирани акселерометри. Ако ключът не се използва известно време, престава да излъчва сигнали. Това доста усложнява задачата на крадците със скенери - те просто нямат какво да прехващат. Сред тези производители са BMW, Ford и Mercedes-Benz.

Специалистът от What Car? Стив Хънтингфорд коментира след тестовете, че е изумен от действията на повечето автомобилни производители, които въвеждат безключов достъп в автомобилите си, без да обърнат никакво внимание на елементарната безопасност. Според него функцията е удобна, но значително увеличава риска от кражба.

Снимки: What Car?

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Аchtung ( преди 3 години )
    Преди години имаше статия как на затворници автоджамбази им дали всичко нужно и тествали няколко десетки коли. Всички бяха отворени и запалени за между 10 секунди и 4 минути.
  • #3
    28 rate up comment 2 rate down comment
    sawo ( преди 4 години )
    Супер, но на първата снимка сте сложили кола, която изобщо не се споменава в статитяа :)
  • #2
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Jezza ( преди 4 години )
    Бих искал да добавя че най-лесните , не са най-крадените автомобили. За пример, една от най-апетитните и крадени коли в Европа е Audi A3. Точно поради тази причина и застраховането на колите, не е обвързано само със стойноста на колата, както е в БГ, и такава кола е доста по-скъпо да се застрахова в Дания примерно от Мазда 3 на същата стойност. Иначе казано, когато решат да крадат, крадат каквото им трябва и намират начин.
  • #1
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Борис ( преди 4 години )
    Що да имат интерес производителите ?!?Крадът ти колата, застрахователя ти я плаща и ти отиваш и си купуваш друга... :)Само се правят, че имат интерес, иначе предпочитат да си купиш още една.