IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz се отказва от платформи и двигатели

След застрашените модели са G-Class, SL, AMG GT и дори S-Class

Mercedes-Benz се отказва от платформи и двигатели

Германският призводител Mercedes-Benz, който е собственост на концерна Daimler, търси начини за съкращаване на разходите, като спестените пари ще бъдат насочени към разработката на електромобили и други нови технологии, съобщава Autocar.

Пред компанията в момента стоят два варианта за намиране на средства, като първият е обединение с друг производител и поделяне на разходите, а вторият е съкращаване на предлаганите платформите и двигатели, което съответно ще доведе и до орязване на моделната гама. В Mercedes са се спрели именно на втората възможност, като рязко ще намалят броя на моторите и шасита, които използва.

„Ще преразгледаме основно продуктите, които предлагаме, което е наложително, особено след като анонсирахме излизането на толкова много екологично чисти автомобили. Идеята е максимално да опростим производството не само на автомобили, но и на платформи, двигатели и други компоненти“, коментира Маркус Шафнер, ръководител на отдела за изследвания и разработки в компанията.

Топ-инженерът не пожела да уточни, кои модели са заплашени със сваляне от производство, но посочи G-Class, SL, AMG GT и S-Class като автомобили, които в момента използват отделни платформи и съответно тяхната направа е по-скъпа от тази на останалите.

„За бъдеще ще имаме две универсални платформи, на които ще произвеждаме всички свои модели. А това означава, че някои от най-скъпите и екзотични автомобили ще престанат да съществуват“, каза още Шафнер.

Шефът на отдела за разработки и изследвания в Mercedes-Benz не пожела да се ангажира и с бъдещето на двигателите V8 и V12, като уточни само, че тяхната съдба ще зависи от изискванията на стандарта за вредни емисии Euro 7.

Снимка: Mercedes-Benz

0 от 500