IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz спира да продава дизели

Засега мярката, предприета от Daimler, ще засегне само Германия

Mercedes-Benz спира да продава дизели

Концернът Daimler предупреди, че преустановява продажбите на дизелови автомобили на Mercedes-Benz в Германия, тъй като трябва да засили провизиите си и да се подготви за нови огромни разходи, съобщава Automotive News Europe.

Очаква се агенция KBA, която контролира автомобилните производители и техните модели на пазара в Германия, да се обяви, че дизеловите коли на Mercedes-Benz са били оборудвани с устройства, заблуждаващи тестовете за вредни емисии. Спирането на продажбите на нови модели е временно, като Daimler ще увеличи провизиите си от 23 на 30,7 млрд. евро. Потенциалните разходи и глоби, които концернът ще трябва да изплати, са около 4,9 млрд. евро.

Спестените пари идват от отказа на германския производител да инвестира в модернизиране на дизеловите си двигатели. Проблем за концерна е и фактът, че наказанието идва в момент, когато Daimler е принуден да инвестира огромни суми в електрификация на моделната си гама.

Според генералния директор на Daimler - Ола Калениус, все по-жестоките екологични норми в ЕС ще се превърнат в голям проблем за концерна през следващите 2 години. По информация на Bloomberg, производителят от Щутгарт ще бъде  глобен с повече от 1,5 млрд. евро през 2020 и 2021 г. за това, че моделите му няма да покрият новите стандарти.

През 2019 г. средните нива на CO2 на Daimler са били 137 гр/ км. До 2021 г. концернът трябва да намали тези показатели на 103 г/км при средно 95 гр/км за индустрията в Европа. Консултантската агенция PA Consulting, обаче прогнозира, че догодина емисиите на Daimler ще бъдат поне 113 г/км.

Снимка: Daimler

0 от 500