IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Печалбата на Daimler намаля наполовина за 1 година

Причините са разходите за електромобили, глоби и съдебни дела

Печалбата на Daimler намаля наполовина за 1 година

Ръководителите на германския автомобилен концерн Daimler обявиха, че очакват съществено намаляване на печалбите, след плащането на данъците и таксите за изминалата 2019 г. Очакваният спад е почти наполовина - 48,6%.

Приходите на производителя от Щутгарт са 5,6 млрд. евро. Голяма част от сумата отива за покриване на огромните разходи за разработка и производство на електромобилите. Представител на концерна посочи, че в края на текущата финансова година (31 март) рентабилността на продажбите на Mercedes-Benz е намаляла до 4,4% в сравнение със 7,8%, получени преди година.

Сериозни разходи са направени и в рамките на съдебни споразумения заради дизелови двигатели, при които бяха открити несъответствия при данните за вредни емисии. Концернът е отделил между 1,1 и 1,5 млрд. евро за съдебни издръжки и разходи.

През септември Daimler беше глобен с 870 млн. евро именно заради продажба на автомобили с дизелови двигатели, които нарушават показателите за вредни емисии. Тогава от концерна обявиха, че изплащането на тази глоба няма да окаже съществено влияние върху доходите на производителя като цяло.

Mercedes AMG

Намаляването на разходите вероятно ще струва и участието на Mercedes-Benz в шампионата на Формула 1. Според последните информации Daimler се готви да продаде отбора си, като предстоящият сезон 2020 г. ще бъде последен. В концерна смятат, че след 6 поредни световни титли е напълно излишно да се инвестират допълнителни средства.

Още повече, през 2021 г. във Формула 1 влизат нови правила, при които силите на отборите ще бъдат изравнени, което вероятно ще попречи на отбора на Mercedes-AMG да продължи да доминира. Затова и участието в шампионата ще бъде прекратено, като вече се търси евентуален купувач на тима.

Снимки: Daimler


 

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Винаги съм казвал, че немските премиуми последните 10 години са пренадути балони. Страшно скъпи на фона на това, което се предлага като возия и технологии. И стига сте пробутвали таблетите в интериора, защото това не е иновация или технология. Това са неща, които хората ги ползват от диваните си последните 20 години. Това, че някой ги е вкарал в кола не е нищо интересно. Не може да плащаш над 100К за кола, която като возия и усещане е същата като Киа Сийд за 30К лева.