fallback

Какво всъщност печелим от твърде бързото шофиране?

Повечето шофьори не се състезават, но често ограниченията на скоростта не се спазват

Често пъти покрай ограничение от 50 км/ч имаме склонността да преминаваме с 60, защото винаги сме го правили и никога не сме били наказвани. Но наистина ли си струва да караме по-бързо?

Малка аритметична задача: в населено място с дължина 3 км карате с 60 км/ч вместо с разрешените 50. Колко време спестявате? Отговор: само 36 секунди. Пътувате три минути, вместо 3,6 минути. Но рискувате глоба.

Друг пример: на магистралата има ремонт. Тези ремонти на моменти могат да бъдат наистина досадни. Вместо предписаните 80 км/ч шофьорът решава да кара със 100 км/ч, за да спести поне малко време. Колко време спестява, ако предположим, че ремонтът е с дължина 5 км?

45 секунди, не часове. Разбира се, и тук има наказания. И това, което не трябва да се забравя, е, че разходът на гориво се увеличава непропорционално при по-висока средна скорост.

Последен пример: 100 км движение по магистралата. Карате вместо със 150, вместо с разрешените 140 150 км/ч. Спестеното време е приблизително три минути.

Затова и съветите на експертите са, че умереното бързане не се изплаща. Внимателното и безопасното пътуване са за предпочитане вместо здравото натискане на газта и излагането на себе си и на пътниците в автомобила на опасност. И да не забравяме: само 10 км/ч по-ниска скорост понякога гарантират много по-икономично пътуване.

Снимки: Autorevue

fallback
  • #21
    Учуден ( преди 4 години )
    *** е *** и такива сметки не са за него. Яко газ с 100 км/ч на Цариградско и присветкане на каращите по правилата. Ей това *** го може най-добре. Нали ще стигне от Орлов мост до 4-ти километър 20 секунди по-бързо...
  • #20
    до: някой от: 12 ( преди 4 години )
    Не се разбира какво искаш да кажеш? Разбрахме, че си над 50 г., но другото нещо е неясно. Май пръстите ти изпреварват мисълта. Кажи сега какъв точно е проблема с тези 10 км/ч по километраж, които в действителност са горе-долу колкото е ограничението? И между другото с тези 10 км/ч отгоре съм един от най-бавните на пътя. Явно това е проблема, че преча на другите да се движат още по-бързо.
  • #19
    анонимен ( преди 4 години )
    Голяма част от знаците са неадекватно поставени, а на магистралите, участъците с ограничения са повече от годните участъци. По-лесно им е да боднат ограничител знак отколкото да направят елементарен ремонт
  • #18
    анонимен ( преди 4 години )
    крайно време е да се премахнат ограниченията в извън населените места
  • #17
    Икономия ( преди 4 години )
    Е дайте въобще да не караме. Само да се работи и честити нови такси всеки месец
  • #16
    356 ( преди 4 години )
    Аз мисля, че всеки път си има свой собствен "ритъм" на шофиране и когато се намери некой *** да не го спазва и кара много по-бавно или много по-бързо от това, то той създава сериозна предпоставка за ПТП. Т.е когато на пътя има неопитни и неразумни водачи, които шофират с несъобразена скорост, то това е предпоставка за ПТП. Не считам обаче, че пътните знаци поставени от контролните органи винаги отговарят и предпоставят за най-добрия "ритъм" за шофиране. За огромно съжаление!
  • #15
    педро бързия ( преди 4 години )
    как да обясниш на някой ,че да влиза със 100 в лявата лента на магистралата е меко казано овчедушно
  • #14
    анонимен ( преди 4 години )
    времето е единствния краен ресурс който имате :) А бързото каране го правим за кеф като цяло. Който го е страх от мечки... нали си знаете
  • #13
    До #2 ( преди 4 години )
    Изключителна логика. Бай *** в действие. Излиза, че вие бавите по-големите наглеци и от вас, които карат със 160, 170 и т.н.
  • #12
    някой ( преди 4 години )
    До 10 Онзи, който си мисли, че не може да се излъже електронен или механичен тахограф. Повярвайте ми може и не само с 120, но и с повече, но никой не юрка над 110-120. Та когато преживеете като мен достолепно над 50 лазарника и минете към 1700000 км по-нависоко над пътя, тогава си позволявайте пак да коментирате под тема, за която нямате никакво понятие. За радост няма да съм жив да Ви гледам сеира и глупостите.
fallback
Последни