IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС увеличава бонусите за електромобили

Премиите могат да достигнат 6000 евро, при това със задна дата

ЕС увеличава бонусите за електромобили

Европейската комисия съобщи, че няма да ограничава планираните по-високи екологични премии за електроавтомобили в Германия. Това бе съобщено от Германското икономическо министерство.

През есента на 2019 г. правителството на Федералната република реши да увеличи бонусите при покупка на електромобили. С известно закъснение, през януари, плановете бяха изпратени в Брюксел за одобрение. Потвърждението от ЕС вече е официално.

Според плана настоящата премия за електромобили ще бъде удължена до 31 декември 2025 г. Освен това тя ще бъде значително увеличена – при електромобили до 40 хиляди евро с 50 процента, при автомобили над 40 000 евро – с 25 процента.

В числа това означава, че електрически модели под 40 000 евро ще получат държавна помощ от 6000 евро, а скъпите – 5000. Досега премията не надхвърляше 4000.

EU green bonus

За плъг-ин хибриди под 40 000 евро ще бъдат предоставяни 5000, а по-скъпите ще бъдат премирани с 4 хиляди. Досега сумата бе 3 хиляди. Принципно се стимулират автомобили с нетна цена (без ДДС) до 65 000 евро. Досега границата бе 60 хиляди.

Както и досега, автомобилните производители ще участват с половината от сумата, а другата ще идва от Агенцията за икономика и контрол на износа BAFA.

Новите премии ще бъдат обявени официално през февруари и ще влязат в сила веднага. Увеличените суми могат да бъдат използвани и с обратна дата. Те ще са валидни за всички автомобили, регистрирани след 4 ноември 2019 г.

Снимки: Heute

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до #6 ( преди 4 години )
    Евала Брат! Е тва е приказка! Пожелавам ти по-високи доходите, да си плащаш служебния абонамент, да си имаш чисто, маркирано и осветено, паркоместенце със зарядна. Паячето ще ти идва при всяко позвъняване, ако някой ти е спрял на местото. Да види народа как културно треа стават нещата! За AC зарядно на тази кола наистина 7.4kW е идеално, а при нужда ще отскачаш на DC станция (около 10 са в Сф и скоро ще се удвоят), където ще пълниш догоре за норматив. Наслука!
  • #9
    0 rate up comment 4 rate down comment
    grozdanov ( преди 4 години )
    Това е явно изкривяване на пазара, някой си тъпче гушата с нашите пари.Нишо екологично няма тук, при положение, че огромната част от тока иде от фосили.А сега си предствете, че махнат акзица на бензина, например.Или ДДС.Ако има нещо наистина екологично, това са водород и метан, защо не и пропанбутан.Да не говорим как се рециклира една батерия.Някой иска да пробута на *** прескъпи елколи, дето като себестойност са далеч под останалите.Ручайте жабетата!
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    RD ( преди 4 години )
    В Швеция отдавна е 6000 евро, доколкото знам.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    фЕС ( преди 4 години )
    ЕС нищо не увеличава. Геромания увеличава бонусите, а ЕС само няма нищо против. Нас - останалите членки на ЕС - това не ни касае.
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    И да ги дадат какво. Хората сега не искат да дадът 30-35к лв компактен модел с ДВГ, пък ще искат да дадът 40к след субсидията за компактна електричка.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    asddas ( преди 4 години )
    Трагедия сме,пак всичко при нас най накрая ще се случи! Немците ще се напълнят с коли с новото задвижване а ние ще караме бангии докато не ни ги пуснат втора употреба след 7 години.
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Джоди ( преди 4 години )
    Бъбрек ще продам обаче електромобил ще карам! Не им искам субсидията! Има кредит на 1,5 лихва в една банка..обаче ще взема индивидуално паркомясто пред блока където ще си сложа видеокамера и 7,4 кВт зарядна! Шкода Ситигоу 36 бондака...Дано не съм пророк ама ел.мобилност да не тръгне тука с кръвища и побоища за паркоместа...
  • #3
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Спесимен ( преди 4 години )
    Специално за тези отдолу ще го напиша още веднъж: за да има бонуси за електромобили, трябва цялата данъчна система да се преработи. Например не може Гошу да вземе няколко хиляди евро от държавата бонус за електромобила си, докато бедните плащат 20%(а не7) ДДС върху храни, памперси, бурканчета пюре и т.н. А и като цяло бонуси за електромобили НЕ трябва да се изплащат.
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #1 Докато ни управлява мафия, пари за подобни неща няма да има! Просто няма как да се откраднат или да получават комисионни. В БГ се прави само това от което има някаква далавера. Единственият шанс е, ако от ЕС ни отпуснат някакви пари, но управляващите пак ще измислят схема да ги откраднат. В тая държава няма нещо, което да не се краде. Вече даже и обществени поръчки не правят, ако сте забелязали, а директно си прибират парите чрез обръчите от фирми. И народ няма , който да потърси сметка.
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    А в БГ, кога? Кога мошениците от ГРОБ ще дадат премия за такива неща или то от крадене не остават пари. Иначе много екологично го раздават, когато трябва да вземат пари от хората, а иначе горят отпадъците на цял свят и трупат пачки за сметка здравето на населението.