IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Geely и Volvo се обединяват

Шведите ще се сбогуват със своята независимост

Geely и Volvo се обединяват

Холдингът Geely и принадлежащата му компания Volvo разглеждат възможността за пълно сливане и създаване на глобален автомобилен производител. Все обаче няма конкретни срокове за завършване на операцията, съобщава Automotive News Europе.

Китайската група Geely Automobile Holdings Limited стана собственик на Volvo, като закупи шведската компанията от Ford през 2010 г. за 1,8 млрд. долара. До последно скандинавците запазваха своята независимост, въпреки че редовно обменяха технологии с марки, които Geely контролира - най-вече самата Geely и Lynk&Co. През 2019 г. двата произвоителя обединиха подразделенията си за разработка на двигатели и създадоха обособена бизнес-единица.

Сега двете компании готвят пълномащабно сливане, в резултат на което ще се появи нов глобален производител. Според президентъ на Geely - Ли Шуфу, "подобен ход ще усили синергията в групата, но ще запази целостта и конкурентите приемущества на двата бранда".

Обединението между Geely и Volvo ще трябва да се конкурира с групата Volkswagen, както и с новия алианс FCA-PSA. Освен това, шведите ще получат достъп до производствените мощности в Китай, а Geely - до европейския пазар. Засега компаниите организират работни групи, които да подготвят сливането. То трябва да бъде одобрено и от Борда на директорите.

Освен Volvo, в състава на Geely Automobile Holdings Limited влизат самата Geely, малайзийския Proton, британският Lotus, производителят на лондонските таксита LEVC и премиум-марката Lynk&Co.

Снимка: Volvo

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    cattle ( преди 4 години )
    Само да вметна , че от 2017г китайците си купуват волво.VolvoVolvo S60Volvo S90Volvo V40Volvo V40 Cross CountryVolvo V60Volvo V90Volvo V90 Cross CountryVolvo XC40Volvo XC60Сглобяват се в Китай, Малайсия, Индия и само някой модели в Швеция. Така че дори и по старите Волва като С40 е некаква мешена скара от мотор на Рено и платформа на Митсубиши/Волво Така че нищо не е това което е било през 80/90те когато двигателите има гаранции по 1000000 км
  • #3
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Ристу ( преди 4 години )
    Единственият модел на Волво, който се сглобява в Китай е S90. XC90, XC60, V90CC,V60CC се сглобяват в Торслада, Швеция. XC40 се сглобява в Гент, Белгия. S60 в Щатите.
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    китайците кого лъжат волво се проектира и сглобява в китай само знаменцата на волво са шведски
  • #1
    29 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Да се готви Мерцедес, Баварците и всички останали. ПСА вече са там при китайчетата. Всичко това е благодарение на абсолютно неадекватната европейска политика и голямото високомерие на европейските автопроизводители. Голяма слава, традици и какви ли не други глупости и накрая ги купуват на килограм за без пари. Пишеха си законите, лобираха, развиваха дизелите, гласяха тестовете , за да са все отгоре и накрая хитрата сврака с двата крака!