IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо понякога скоростомерите не показват вярно?

Често шофьорът разбира за проблема, едва когато го снима камерата за превишена скорост

Защо понякога скоростомерите не показват вярно?

Отклоненията при скоростомерите могат да имат различни причини. Ако монтирате по-малки гуми на автомобила си, скоростомерът ще показва различна стойност. Това се случва най-вече тогава, когато скоростомерът е свързан главината посредством вал.

При модерните автомобили скоростта се отчита електронно и скоростомерът е свързан с предавателната кутия. Така се постигат по-точни показания. Въпреки това отклоненията в скоростта не са напълно изключени. При регистрираните в Германия автомобили например правилото е скоростомерът да не показва повече от 5 % от реалната скорост.

Скоростомер

Шофьорите обикновено изобщо не забелязват отклонението. Когато седите зад волана, не можете да прецените дали се движите с 10 км/ч по-бързо или по-бавно. Ако ви снима камера за превишена скорост, може да се окаже че причината е в промяната на гумите например.

В тези случаи скоростомерът в автомобила показва умерена скорост, но в действителност тя е прекалено висока. Толерансът, който се вади при измерването на скоростта, не е достатъчен. Шофирали сте по-бързо от разрешеното, без дори да забележите и глобата ви е в кърпа вързана.

За да предотвратите отклоненията в показанията на скоростомера, винаги използвайте правилния размер гуми. Проверете в документацията на колата какъв е той и какви са позволените заместители.

Скоростомер

Отклонението на скоростомера се среща най-вече при по-стари автомобили. Една от причината е, че отклоненията в съответен процент, са били различни. Това касае най-вече леките автомобили, произведени преди 1991 г. Там допустими са били отклонения до 10 процента.

До скорост от 50 км/ч скоростомерът не би трябвало да има отклонения. При скорост над 50 км/ч е допустимо отклонение от 4 км/ч. Така при скорост от 130 км/ч отклонението може да достигне 17 км/ч. Ако обаче на магистралата бъдете заснети с превишена скорост, толерансът може да се окаже недостатъчен.

Снимки: Ratgeber, Autowoche

0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    apollo11 ( преди 4 години )
    Ама...Айде по-смислено да се пише, а?!?Всички коли имат отклонение и то е в полза на водача (обикновено е 5-7км по-ниска от реалната скорост)И баш за Германия да говорят..там,дето ако не си с правилния размер гуми и нямаш тюв, гориш...
  • #5
    2 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    скоростомера е най безмисленния уред в автомобила ако бъде премахнат културата на шофиране много рязко ще се подобри и всеки ще кара със скорости които вътрешното чувство му подсказва
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Петко ( преди 4 години )
    Писал си Петко, ама глупости.
  • #3
    5 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 4 години )
    И различни гуми да ползвате, може да се настрои да отчита на новия размер. След това си засичате с GPS-а на телефона примерно при 50, 80 и 120 км/ч какви са ви отклоненията, за да си знаете ;)
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    zord ( преди 4 години )
    на един приятел вектрата километржа даваше 70км отклонение.... редовно се движише със 180 по междуградски път понякога чак 220правеше
  • #1
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Ванко ( преди 4 години )
    Наистина счупихте *** с тази статия... снимали ауди от последните поколения,което измерва км/ч от предавателната кутия и говорите после за коли преди 1991г.... от цялата работа сте прави вдинствено за размера на гумите, но за да стигне до глоби от камери заради разминаването на скоростомера от разликата на гумите е малко вероятно. Определено безполезна информация,която не дава нищо като информация.