IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как да зареждаме правилно?

Наливането на гориво в резервоара не е особено тежка работа, но може ли да стане по-приятно?

Как да зареждаме правилно?

Всеки, който кара често, веднъж седмично или дори по-често спира на бензиностанцията, за да зареди гориво в резервоара си. Въпреки че това всъщност това е една баналност, следните съвети могат да ви помогнат да спестите пари.

1. Намерете най-евтината бензиностанция

1

В България цените на горивата на дребно при големите доставчици варират в минимални диапазони – често говорим за 1-2 стотинки. Въпреки това все още се намират бензиностанции, на които цената е по-изгодна с повече от 10 стотинки на литър.

В чужбина нещата стоят другояче. Ако пътувате извън границите на страната, използвайте онлайн-справочниците, за да откриете най-евтините бензиностанции по маршрута ви и оптимизирайте пътуването със спиране на тези места.

2. Изберете правилния тип гориво

2

Дали автомобилът ви работи с бензин или дизел е ясно от самото начало. Освен това на повечето колонки за зареждане не ви дават възможност да заредите с грешното гориво (пистолетът за дизел е по-дебел от този за бензин). Но ако пътувате с автомобил под наем е добре да погледнете под капачката или в документите, за да нямате проблеми по пътя.

95 октана или повече? Това е основният въпрос при избора на правилния тип гориво. Сложните бензинови мотори изискват бензин Супер плюс, но повечето модели се задоволяват и с 95 октана. Премиум-горивата на различните производители се отличават с по-висока степен на чистота и специални добавки. И двете помагат за по-доброто изгаряне, а доставчиците говорят за по-дълъг живот на двигателите (поради по-малко отлагания), повече мощност и по-нисък разход.

Досега никой независим институт не е доказал значителни предимства в разхода или мощността, но при всички положения двигателят няма да пострада ако получи по-качествено гориво. Всеки трябва да реши дали по-високата цена си заслужава.

3. От коя страна е капачката на резервоара?

3

Това също е лесна задача, когато пътувате със собствения си автомобил и зареждате често. В някакъв момент си спомняте, че тук или там спирате от дясната страна на колонката. При повечето автомобили малка стрелка на показателя за нивото на горивото подсказва къде трябва да застанете.

Допълнително трябва да знаете как се отваря капачката на резервоара. Обикновено тя е свързана с централното заключване и се отваря с леко натискане. При по-старите модели трябва да я отключите с контактния ключ. Някои автомобили притежават и малко лостче до шофьорската седалка, при лявото коляно или в тапицерията на вратата.

4. През лятото не зареждайте догоре, през зимата може

4

Бензинът се разширява при топлина. Ако при 30 градуса външна температура заредите до капачката с бензин, който е съхраняван при температура 15 градуса под земята, около литър ще изтече през изравнителния клапан. През зимата е практично да си оставите малко резерва, за всеки случай ако останете в задръстване или ако трябва да преминете през местности без близки бензиностанции.

5. Номерът със спусъка

5

Ако се чудите как служителят на бензиностанцията ви пълни резервоара и в същото време ви почиства стъклата, отговорът е лесен. Пистолетите имат лостче, с което се блокират в отворено положение. Така зареждането може да се извършва и без някой да държи спусъкът натиснат. Колонката продължава да зарежда докато резервоарът се напълни. Тогава лостчето се откача автоматично и зареждането приключва.

6. Зареждайте преди да натоварите

6

Този съвет има не толкова функционален, колкото психологически ефект. Оставете си време преди пътуване в отпуск да подготвите автомобила. Освен да заредите догоре, проверете маслото, гумите и нивото на антифриза. Така ще пътувате много по-спокойно, отколкото когато на борда са децата и целия багаж.

Снимки: Autorevue

0 от 500
 • #6
  10 rate up comment 1 rate down comment
  Бензинчо ( преди 3 месеца )
  Безмислена статия! Нищо интересно !
 • #5
  20 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  Това с евтините бензиностанции в БГ не е много удачно, защото вероятността да налеете калпаво гориво е много, много голяма. Особено ако караш дизел и особено, ако е от по-новите и чувствителни към горивото. Като ви замине някоя дюза по 1500 лв минимум то икономията ще ви излезе през носа. Ами ГНП, ако каже мяу? Там също е цифромания. Горивни филтри, чистене на резервоар и т.н. все хубави неща от евтини горива. Не, че от скъпо гориво не може да изгърмите, но вероятността е по-малка поне.
 • #4
  7 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  #2 Явно съм от единият %, защото винаги зареждам до горе. Няма лете, няма зима до горе и най-много да ми падне нивото до под половината на резервоара и пак пълня. Тази андрешковчина да караш с малко гориво е най-голямата глупост. Нито пестиш, а тъкмо обратното. Колкото повече въздух имаш в резервоара, толкова повече гориво се изпарява и толкова повече разхода ти скача. Това за лятото да не пълниш до горе е пълна глупост. Няма никакво изливане на гориво през никакъв изравнителен клапан! Лъжа е!!
 • #3
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Хи хи ( преди 3 месеца )
  Отговор - в Митристан никак....
 • #2
  10 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 3 месеца )
  ""Пистолетите имат лостче, с което се блокират в отворено положение."" Така е но, само ако пълниш до горе а 99% от зареждащите не пълнят до горе.
 • #1
  40 rate up comment 5 rate down comment
  zord ( преди 3 месеца )
  7. Не забравяйте да си купите билетче "Национална Лотария" на излизане от безниностанцията!!!