IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руски учени извлякоха бензин от боклук

Технологията използва метода на коксуването

Руски учени извлякоха бензин от боклук

Руски учени създадоха технология, която позволява превръщането на всички органични твърди отпадъци в бензин. По проекта работеха специалисти от Тюменския индустриален университет и Уралския федерален университет, съобщават местните медии.

Горивото се извлича от остатъци от храна, пластмаса, гума и други отпадъци заедно с остатъци от петрол по метода на коксуването (нагряване без достъп на кислород). На изхода на инсталацията се получават течни продукти, чиято точка на кипене е същата като тази на фракциите при директната дестилация на нефт - бензин, дизел, мазут. От тези продукти в крайна сметка може да се получи бензин, дизел и така нататък.

Тази технология позволява органичните отпадъци да бъдат включени в процеса на производство на гориво и да се пестят нефт в петролните рафинерии. Разходи за допълнителната енергия не са необходими: тя се произвежда чрез изгарянето на газ, образуван при коксуването на отпадъците. Освен това не се отделят никакви емисии в околната среда.

Мобилната инсталация за преработка на отпадъците в гориво прилича на малък автобус с температура под 1500 градуса. Процесът вече успешно и изпробван в една от рафинериите в Тюменска област. Учените отбелязват, че бъдеще методът може да се използва за обработка не само на битови, но и на промишлени органични отпадъци.

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До първия ( преди 4 години )
    Личи си, че изобщо не си запознат, но въпреки това реши да напишеш поредните глупости и да внушиш, че немците са били измислили всичко. Да те светна само, че в Германия отпадъците ги горят, а не добиват нищо от тях. Горят ги под високо налягане, за да се получи почти 100% изгаряне и малко отделяне на вредни емисии в атмосферата. Отделената температура се ползва в ТЕЦ за производство на ел.енергия. Този метод за производство на ток е и една от причините да си затворят АЕЦ-овете.
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    "Руснаците откриха органичната химия, браво на тях!" ти колко оригинално *** си! Евала, планетата ще прокопса с екземпляри като теб!
  • #3
    11 rate up comment 11 rate down comment
    пена ( преди 4 години )
    Руснаците откриха органичната химия, браво на тях!
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Другият въпрос е на каква стойност се получава този бензин!
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не претендирам за познания в тази област, и незнам доколко е ново това откритие, но в Германия отдавна от био *** се поизвежда "гориво" точно чрез изгаряне. Другите опаковки (които могат) се рециклират. Не случаино, когато беше кризата с *** в Италия, немците напираха да отидат и да го вземат.