IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Как бензинколонката разбира, че резервоарът е пълен?

Не, не е въпрос на магия, а на техническо решение

Как бензинколонката разбира, че резервоарът е пълен?

Всички знаем какво се случва при зареждане на резервоара. Поставяме пистолета в гърлото, натискаме спусъка и чакаме докато резервоарът се напълни. Когато това се случи, се чува „щрак“ и помпата спира. Но как става това?

Отговорът е: отвеждане на газовете от резервоара. За обяснението на тази функция можем да направим следното сравнение. Опитайте се да напълните празна бутилка от бира с широка струя вода. Много от водата ще изтече встрани, а малка част ще влезе в бутилката. Причината е, че в бутилката има въздух, а този въздух трябва да направи място на водата.

пистолет

Подобно е положението и в резервоара. Когато горивото се изразходва, вентилационна система допълва резервоара с въздух. При зареждане този въздух трябва да бъде отведен, за да бъде налят бензина. За тази цел пистолетът притежава не само от тръба за пълнене, но и по-малка тръба, през която въздухът от резервоара се изсмуква. Този процес се нарича отвеждане на газовете. Когато вече няма газове за отвеждане, малък вентил в колонката съобщава, че резервоарът е пълен и повече не трябва да се зарежда.

Отвеждането на газовете е необходимо, тъй като в резервоара не се съдържа чист планински въздух, а концентрирани и силно запалими бензинови изпарения, които са вредни за дихателните пътища. Освен за защита срещу презареждане отвеждането на газовете служи и за това да не се задушим на бензиностанцията.

Снимки: Autorevue

0 от 500
 • #5
  1 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  До #1 Резервоара ти може би е изгнил някъде в горната си част и от там прелива. Нали не мислиш, че пистолета влиза плътно в гърлото на резервоара и няма от къде да излезе въздуха - то ако беше така трябваше басе надуе като футболна топка при зареждане с гориво.
 • #4
  2 rate up comment 0 rate down comment
  zord ( преди 7 месеца )
  знаех си че е магия но вече съм напълно наясно че това е някакво проклятие
 • #3
  12 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  когато бях новобранец в казармата имаше едно старо куче което ме събуди посреднощ даде ми една празна бирена бутилка и ми каза да изпразня въздуха от нея понеже бях сънен и съм малко глупав тръсках тръсках въздуха не излиза накрая му я строших в главата и въздуха изчезна и повече не ме събуждаше посред нощ
 • #2
  5 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 7 месеца )
  не я пълни до горе първо че е опасно и второ не живееш в пустинята бензиностанции под път и над път
 • #1
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Аз ( преди 7 месеца )
  Аз имам един, може би малко *** въпрос, но ако има някой, който има представа, ако може да ми каже. На моята кола дизелов Сеат, зареждането не спира автоматично а директно прелива резервоара и за да не се случи трябва да се натиска едно палче точно на входа на резервоара, за да се обезвъздушава. В началото го нямаше този проблем, но после се появи. Ясно ми е, че има някаква повреда, но и двама майстори казаха, че не намират проблем.