IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първото Ferrari на ток ще има 4 независими мотора

Платформата на електромобила беше разкрита от патент

Първото Ferrari на ток ще има 4 независими мотора

Компанията Ferrari е патентовала в Европа схема на спортен автомобил с четири независими един от друг електромотора, всеки от които задвижва по едно колело. Документът, с дата 22 януари 2020 г., беше публикуван на форума Taycan EV.

Концепцията на Ferrari c четири независими електрически двигателя и индивидуално задвижване на всяко колело ще позволи по-ефективно реализиране на системата за управление на векторната тяга
Патент Ferrari
Патент Ferrari

На теория тази схема ще даде възможност непрекъснато да се коригира въртящият момент и при необходимост да се активира системата за рекуперация на кинетичната енергия. Подобна схема се използва при електрическата хиперкола Drako GTE, която развива 1217 конски сили.

Европейското патентно ведомство е включило заявката на Ferrari в категория хибридни транспортни средства. Това означава, че заедно с електрическите мотори суперколата ще използва и двигател с вътрешно горене, разположен на мястото на блока батерии. Така колата ще стане зареждащ се хибрид по подобие на модела SF90 Stradale.
Патент Ferrari
Патент Ferrari

Впрочем, патентът на Ferrari не е 100-процентово доказателство, че архитектурата с 4 електромотора ще бъде използвана при серийни модели. Само преди месец генералният директор на компанията Луи Камилери заяви, че към момента марката не е удовлетворена от нивото на развитие на електромобилите и затова първото Ferrari с нулеви вредни емисии ще се появи не по-рано от 2025 г.

Снимки: Taycan EV

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Електричар ( преди 4 години )
    Т.е., не е чисто електрическо, а хибридно. Подобно на моята Волга, която също може да се движи само на стартер - цели 10 метра при зареден акумулатор.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    vlady ( преди 4 години )
    Не би трябвало да се издава патент - има кариерни самосвали и тежки строителни машини с индивидуално задвижване на колелата с електродвигатели от много години.
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ферари патентоваха кола с 4 гуми. Кви са тея абсурдни патенти бе!
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ферари за съжаление ще остане като едно славно име от миналото... при електричките разликите в скорости и ускорения ще са минимални.. плюс това много компании, с далеч по-малък опит в автомобилите могат и ще направят по-бързи и може би по-евтини коли от ферари в бъдеще (ако предположим то е електрическо бъдещето)... тъжно, но факт.