IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са 10-те най-продавани компактни коли у нас?

Европейският лидер Volkswagen Golf е едва трети в България

Българският автомобилен пазар е пораснал с 3% през 2019 година и достига 35 371 нови автомобила, показва обобщената годишна статистика на европейската браншова организация АСЕА. Данните в нея се отличават доста от статистиката за новите регистрации на МВР, която публикувахме преди седмица (и според които ръстът на годишна база е около 8 на сто).


пазар, продажби, автовлак


България си остава най-малкият пазар в ЕС спрямо броя на населението, и на всичкото отгоре продължава да изостава от темпото на другите страни от нашия регион. В Хърватия продажбите през 2019 са пораснали с 5.2%, в Гърция - с 10.3%, в Унгария - с 15.6%, а в Румъния - с цели 23.4%. Единствено в Чехия се отчита забележим спад, но от много високи нива през 2018.

От петте най-големи европейски пазара малък спад отчитат Великобритания и Испания, в Италия и Франция има минимален растеж, а в Германия продажбите са се увеличили с 5%.

Статистиката на АСЕА на практика стъпва върху данните, които декларират самите вносители и официални представители в отделните страни. На нейна база можем да проследим и кои са били най-продаваните модели в отделните класове в България. Ще започнем от популярния С-сегмент с уговорката, че в статистиката са включени само леки автомобили, и разпределението по сегменти си е по преценка на самите вносители.

10-те най-продавани модела в С-сегмента в България през 2019:


0 от 500
  • #7
    11 rate up comment 27 rate down comment
    сепуко харакири ( преди 4 години )
    Ако някой ден започнат да се продават повече японски недоделки от европейски коли, това ще нареди България рамо до рамо с Африка, Пакистан и Индия.
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ауриса и королата са близки но различни модели
  • #5
    9 rate up comment 18 rate down comment
    електрифициран ( преди 4 години )
    AURIS вече се казва COROLLA и от там идва големия ръст.
  • #4
    33 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Като махнем и реекспорт на Гоуфа, продажбата по няколко пъти между представителствата и разните други шашми ще бъде към последните по продажби, където му е мястото. Всъщност нови Гоуфове отдавна не съм виждал по пътищата. Виждам само нов внос. Я колегите да кажат виждали ли са нови Гоуфове или само при мен е така.
  • #3
    24 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ако махнем такситата, Голф се присъединява към Меган и Сйид, където всъщност му е и мястото.
  • #2
    25 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Хм, гледам в сайта на Тойота в БГ го няма мощният хибрид с 2.0 двигател и 184 к.с. Някой знае ли дали го продават? В Европа се продава отдавна вече. Поне от половин година е на пазара. Четох, че тази година ще пущат 4х4 Корола, която наистина ще бъде доста интересна. Без кардан и диференциали, а с ДВГ на преден мост и електродвигател на заден мост задвижване. Малко да вдигнат просвета и това ще бъде фаворита за следващата ми кола.
  • #1
    29 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Предполагам Королата тази година ще стане лидер. По-късно миналата година пуснаха мощния хибрид с 2.0 двигател и 184 к.с. който върви, като самолет и е доста забавен за каране. Колата върви, като кола с над 200 к.с. такова е усещането заради електродвигателя, който реагира на момента и те изстрелва. Разхода на гориво е почти същия, като на по слабата хибридна версия с 1,8 мотора. Комфортна с много екстри и място вътре. Страхотен автомобил!