IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Duster мина на 3 цилиндъра и на газ

Новият двигател ще се предлага и за други модели на марката

Dacia Duster мина на 3 цилиндъра и на газ

Компанията Dacia представи на автосалона в Брюксел версия на бестселъра си Duster, работеща на бензин и пропан бутан. Тя е оборудвана с с новия турбомотор TCe 100 Eco-G, който ще се предлага и за други модели на румънската марка.

Двигателят всъщност представлява вариант на 1,0-литровия 3-цилиндров турбомотор TCe 100, представен още през миналата година. При това версията на газ осигурява с 10 Нм по-висок въртящ момент (170 Нм), като в същото време намалява нивата на вредни емисии СО2 с 10% в сравнение с бензиновия агрегат.

Средният разход на гориво е малко по-висок от този на двигател с вътрешно горене, но пък заради разликата в стойността на горивото изминаването на един изминат километър на газ е с 30% по-евтино отколкото на бензин и с 8% по-евтино в сравнение с дизела.

Автомобилът е оборудван с два резервоара, като допълнителният (в случая газовият) е направен от високоякостна стомана и е разположен на мястото на резервната гума. Това е позволило да се запази същия обем на багажника като при бензиновата и дизеловата версии.

В салона е разположен превключвател, с чиято помощ водачът сам може да сменя подаването на гориво от бензин на газ и обратно. А в момента, в който бутилката с газ се изпразни, системата автоматична преминава на бензин. От Dacia допълват, че новата версия е с допълнителна защита и така тя може да бъде паркирана в подземни гаражи, където колите на газ са забранени.

Продажбите на кросоувъра стартират още през януари, като Duster на газ ще струва колкото бензиновата версия. В близко бъдеще двигателят ще започне да се поставя наа ое 3 модела на Dacia - Sandero, Sandero Stepway и Logan.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Даже и в момента съм там? Вие откъде ги пишете тези ГЛУП0СТИ???
  • #11
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 10 ( преди 4 години )
    Да позна за автомобил с 3 цилиндров мотор нямам пари - не съм толкова богат да купувам бок лу ци
  • #10
    7 rate up comment 2 rate down comment
    до: none ( преди 4 години )
    Личи си, че никога не си стъпвал в САЩ или Канада и заради това ги дрънкаш тези простотии. Вземи отиди и ще видиш какви лъжи си изписал. Точно цените са им доста по-ниски отколкото в Европа, но няма как да го знаеш, защото не си ходил. В магазините и заведенията се предлагат храни с ГМО и такива без. Зависи колко пари можеш да отделиш за храна, но дори и най-скъпата е по-евтина. Наеми, горива, коли, услуги всичко е по-евтино и вземат по-високи заплати. Така, че с тая богатата Европа се спри!
  • #9
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #8 щото нямаш пари вероятно... не за друго.. :)
  • #8
    4 rate up comment 11 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Европа е топ континента за живеене в момента. Разходете се до САЩ или до останалите държави на Америките и тогава пишете колко са забогатели американците. Хората там обедняват все повече (това че карат коли и живеят в къщи които не могат да си позволят е отделна тема на разговор). Храната са само скъпи ГМО-та от които килограмите ви бързо излитат в космоса и повечето "ресторанти" предлагат само фаст фууд на космически цени. Да не споменавам че сумите които се плащат за здраве и образование ...
  • #7
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Аз не бих си купил автомобил с 3 - цилиндров мотор .
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #5 Да бе Европа цъвти и върже направо. Мерцедес и БМВ, които споменаваш си ги правят в САЩ и си ги карат там. И какво те топли теб това, като в Европа се карат малки и евтини таралясници, а по целия свят карат големи и по-скъпи коли. Дори в бедна Африка най-купуваната кола е Хайлукс на второ място Ланд Крузер и т.н. Правиш ли разлика между Гоуф и Клио спрямо тези машини в Африка?
  • #5
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Изминаването на 1 км. не е 30% по-евтино на газ, а е 40-45% по-евтино спрямо това на бензин и не е 8% по-евтино от това на дизел, а над 20% е по-евтино. Ако човек кара доста е хубаво да е на газ. В конкретния случай ако правиш около 20-25 000 км на година за 10 г. си избиваш парите за колата само от разликата в цената на горивата. Едниственото тук, което не ми харесва е защо на този малък 3-цил мотор са решили да слагат газ. Газ се слага на по-големи мотори, за да усетиш ефекта от газта по-добре
  • #4
    8 rate up comment 4 rate down comment
    zord ( преди 4 години )
    Следващия модел щял да бъде триколка..... ама с турбо!!!
  • #3
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Хаха Браво ( преди 4 години )
    А за сравнение най продаваните коли в Европа са VW Golf и Renault Clio.