IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилът ще съобщава, ако е пострадал от вандали

Нов тип сензор ще позволи да бъдат засечени повече дребни инциденти

Автомобилът ще съобщава, ако е пострадал от вандали

Случвало ли ви се е да ви издраскат колата? Нова технология от Continental може да успее да записва инциденти с вандализъм благодарение на ултра-чувствителни сензори, които засичат звуци и вибрации.

Идеята е следната: 8 до 12 контактни сензори са разпределени по каросерията на автомобила като те засичат вибрации и акустични събития като дъждовни капки, попадащи върху каросерията, докосвания от други предмети при ниска скорост (велосипеди) и може би най-интересното – вандалски прояви като издраскване на боята с ключ.

Ако сензорите засекат такъв инцидент, те могат да запишат точното време на случилото се и евентуално да активират системи от камери като режим Sentry на Tesla, за да запишат инцидента.

Continental

Друга възможна употреба е засичането на предмети при паркиране с ниска скорост, тъй като тези сензори са по-напреднали от дистанционните сензори, монтирани в много от автомобилите днес. Възможно е да позволят и отключване на автомобила с докосване от пръст, ранно засичане на приближаващи се аварийни автомобили чрез възприемане на сигнала от сирените им и дори възможност за рент-а-кар фирмите да обявяват автомобила за „чист“ от щети, когато бъде върнат.

Continental още не е споделил дали вграждането на сензорите ще бъде реално, но казва, че клиентите, т.е. автомобилните производители, вече са проявили интерес към системата.

Снимки: Continental

0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Правиш същото, както, когато си в командировка, комшията опъне жена ти и ти прати снимка от събитието по месинджъра.
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Интересно...В командировка сте зад граница и получавате СМС, че видиш ли някой ти е п.р.е.п.и.к.а.л / о.п.и.к.а.л колата. И к'о праим ся?