IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota ще строи малък град на бъдещето в Япония

Целта е да бъдат изпробвани по-подробно технологии като автономното придвижване

Toyota ще строи малък град на бъдещето в Япония

На изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас шефът на Toyota Акио Тойода съобщи, че концернът възнамерява да преработи своя изоставена фабрика, намираща се близо до планината Фуджи. Така ще бъде създаден т.нар. Woven City (преплетения град), в който ще работят и живеят служители на концерна, пенсионери и изследователи. Първата копка е планирана за следващата година.

За планирането на града е поканен известният датски архитект Бярке Ингелс. „Основната идея на концепцията е пешеходците, колоездачите и автомобилите да си поделят уличното пространство по интелигентен начин“, каза Ингелс в Лас Вегас. Голяма част от пътната инфраструктура ще бъде поставена под земята. Сградите ще бъдат построени от дърво и ще имат соларни панели на покривите си.

Акио Тойода каза, че построяването на такъв град е мечтата на живота му. Той очаква идеята да намери и противници. „Да не си е загубил разсъдъка? Да не се мисли за японския Уили Уонка?“, пошегува се Тойода с алюзията за фигурата от „Чарли и шоколадовата фабрика“. Тойода обаче обеща, че ще покани и трети лица да участват в проекта.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Оксиморон е умен и форумната ***! Също така немски автомобил и качество!
  • #4
    2 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Една от най-изостаналите технологично и концептуално марки щели да правят град на бъдещето. Какъв оксиморон!
  • #3
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Едните строят градове и правят коли от бъдещето, а другите дялкат каруци от миналото и са най-голям производител на вурстове и кетчуп, за да могат да хранят по-евтино бачкаторите си. И между другото вурстовете на ВАГ са направени от птиче месо. Сещате ли се защо, при условие, че оригинално, вурстовете в Германия от столетия се правят от свинско и по изключение в някой провинции могат да добавят към него и телешко? Предполагам се досещате. Това не е ли дискриминация към немските работници питам?
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    ВАГ няма начин да строи град, защото ще си развали имиджа на селска марка. Може да построи някое село в Анадола, за дюнерджиите, които ще бачкат на конвейра във фабриката.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Toyota ще строи малък град на бъдещето в Япония.......a ваг ще строи голям град на *** в анадола!