IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota превърна новия Lexus LS в безпилотен модел (ВИДЕО)

Седанът разполага с две технологии за автоматично шофиране

Toyota превърна новия Lexus LS в безпилотен модел (ВИДЕО)

Японската компания Toyota демонстрира безпилотен седан Lexus LS, базиран на новото поколение на модела. Това стана на изложението за потребителска електроника CES-2019. Автомобилът ще бъде показан по-късно и на автосалона в Детройт. Тестовата кола TRI-P4 е разработера от специалистите от изследователския институт на Toyota (Toyota Research Institute).

Lexus LS-TRI-P4-2

Автомобилът е получил две технологии за автоматично шофиране: Chauffeur ("Шофьор") и Guardian ("Пазител"). Първата технология съответства на напълно безпилотен режим на шофиране, а втората е алгоритъм за подпомагане при шофиране, който постоянно следи ситуацията на пътя и действията на водача. Ако възникнат потенциални заплахи, електрониката предупреждава и при необходимост предприема мерки за предотвратяване на инциденти.

Lexus LS-TRI-P4-3

Систелите за безпилотно шофиране са интегрирани в електронните системи на кормилното управление и настройките на шасито на базовия Lexus LS, което позволява подобрена маневреност. Основните разлики от прототипа от предишното поколение са две допълнителни камери и сензор, пренастроени радари и голяма изчислителна мощност на блока за управление, което позволява на изкуствения интелект да се учи по-бързо.

Компанията засега не разкрива кога ще се появи първата серийна безпилотна Toyota. Както се знае, на автосалона в Токио през октомври 2017 г. бе показан концептуалният седан Lexus LS+ със система за безпилотно шофиране. Наскоро пък Lexus патентова името UX300e в Европейската служба за интелектуална собственост. Буквата "е" в края на името подсказва, че бъдещият модел на марката вече ще бъде напълно електрически.

Снимки и видео: Toyota

0 от 500