IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурент на Tesla ще пее караоке

Хенрик Фискер най-после представи кросоувъра си Ocean

Конкурент на Tesla ще пее караоке

В Лос Анджелис се състоя официалната премиера на електрическия кросоувър Fisker Ocean, за който вече се приемат поръчки, но доставките ще започнат едва през 2022 г. Основните технически характеристики на на модела отново не яха разкрити, но пък собственикът на компанията Хенрик Фискер личто показа една от уникалните способности на електромобила - възможност за пеене на караоке по време на движение.

Фискер е добре познат в автомобилните среди дизайнер и предприемач, който сега си е поставил за цел да се превърне конкурент на Илон Мъск в производството на електромобили. В Калфирния той създаде собствена фирма - Fisker Inc., като Ocean е нейният първи модел. Премиерата на кросоувъра беше водена лично от Фискер, който в опита си да впечатли присъстващите излезе от багажника на колата, но така и не разкри неговият обем.

Fisker Ocean

Размерите на кросоувъра също не бяха съобщени, но от показаното видео става ясно, че той е с компактни или максимум средни размери, като може да превозва 5 души. Мощността на силовия агрегат също се пази в тайна (неясно защо), като беше разкрито единствено, че топ-версията ще има задвижване на четирите колела и ще ускорява от 0 до 97 км/ч (60 мили з 2,9 секунди. Капацитет на батерията не беше съобщен, но се очаква той да е 80кВт/ч (производител е Lg Chem), което е достатъчно за пробег от 300 мили (483 км).

За първи път беше показан интериорът на машината, в който основна роля играе голям сензорен екран на централната консола. Приборният панел изненадва с монохромна графика, но част от данните се прожектират на предното стъкло. Сред тях е и текстът на избрана песен за караоке - така на шофьора не му се налага да отделя поглед от пътя, докато се забавлява.

Fisker Ocean

Сред другите особености на Fisker Ocean е режимът California Mode, при който се смъкват всички стъкла, с изключение на предното, и се прибира покривът. Така кросоувърът се превръща в кабриолет. При най-скъпите версии на модела в люка на покрива е вграден слънчев панел, който осигурява допълнителен пробег от 1000 мили 1609 км) на година.

Поръчки за Ocean компанията Fisker приема още от декември миналата година, като е нужен депозит от 250 долара. Първите доставки ще стартират през 2022 г., като вече е ясна цената на базовата версия - 37 499 долара, но не и с какво оборудване ще разполага тя. За сравнение, базовият вариант на бъдещия Model Y на Tesla ще струва 48 000 долара. Ако прибавим е държавните субсидии за електромобили в Калифорния, то излиза, че Ocen може да излезе на собственика си под 30 000 долара.


Още снимки от премиерата - вижте в галерията.

Снимки: Motor Trend

0 от 500