IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

София вдигна данъците за "най-мръсните" автомобили

Очакват се допълнителни приходи в размер на 18 млн. лева от новите налози

София вдигна данъците за

План-сметката за догодина и данъците - това обсъждаха общинарите в София на последното си заседание за 2019 г., информира репортер на Bulgaria ON AIR. Над два часа продължи обсъждането на предложението за увеличение на местните данъци. "За" гласуваха 31, "против" -  двама, въздържал се беше само Борис Бонев. Той обясни, че гласувал така, защото не е ясно как ще бъдат разпределени събраните средства от увеличението на данъците.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова внесе предложение за увеличаване на данъците на автомобилите с най-ниските евростандарти, тоест под Евро 5, или произведени преди 2011 г. За колите с най-висока мощност - над 150 к.с, увеличението ще бъде между 20 и 50 лева. Това е част от мерките за повишаване качеството на въздуха, уточни Фандъкова още в края на ноември.

Фандъкова заяви, че се очакват допълнителни приходи от 18 милиона лева с това увеличение на данъците. Те ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт, третия лъч на метрото, както и възстановяването на паркове и градинки.

Още по темата - вижте на Bgonair.bg

0 от 500
  • #10
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Общински съветник ( преди 4 години )
    Не само Австрия, в цяла Западна Европа по градовете паркирането е платено. Това е общинска земя и следва да се окупира само и единствено срещу заплащане. В София не трябва да има и един метър произволно паркиране в жилищни зони. Не може едни 3 хил. лева да ти гарантират 6-10 кв.м парцел целогодишно и пожизнено. Просто няма как!
  • #9
    16 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Вдигането на данъците няма нищо общо с никакво замърсяване ! Това е чисто и просто поредния пладнешки обир, а сама по себе си такава мярка е *** и даже няма смисъл да казвам защо !
  • #8
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    докато има балъци ще има и тарикати които да плащат в замяна срещу нищо в нормалните цивилизовани държави за да си регистрираш автомобил трябва да предоставиш документ за собственост върху гараж или право на паркиране ако това правило бъде въведено проблема с трафика ще се реши в рамките на една година
  • #7
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Онзи ( преди 4 години )
    Мойта кола я продадох сега края на есента,но като гледам накъде отиват нещата няма да си купувам лична.Търкалям една служебна в дните в които имам работа.Бюджета в мое лице загуби едни 3000-4000лв на година...А през останалото време билет и карта за транспорта не използвам viva la Герб големи са.
  • #6
    25 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Трябва сериозен контрол над ГТП. Само с повишаване на данъците няма да стане. Единия с евро 2, но си има филтри и катализатор, другия евро 4, но махнал всичко каквото може...
  • #5
    17 rate up comment 3 rate down comment
    ruddy ( преди 4 години )
    Абсолютно чиновническо решение,вместо да се затегне контрола на ГТП,да смъкват кожи,понеже е по лесно!
  • #4
    12 rate up comment 11 rate down comment
    Евро4 ( преди 4 години )
    Аз със евро 4 еднакво ли ще го ям като някой с евро 1? Защо не се вдигнат данъците на дизелите отделно, да минават на бензин/газ например. Масово се карат дизели по 3-4 хил кубика. В голяма част от Европа ги забраниха и доста производители вече се отказват от това гориво. Тук пак някой *** не е помислил обективно, а се действа на парче. Незнам как има наивници, които вярват на предизборни обещания. Нямало да вдигат данъците, да ама тази година.
  • #3
    10 rate up comment 15 rate down comment
    старши ( преди 4 години )
    Браво, не искам таралясници в София.
  • #2
    12 rate up comment 12 rate down comment
    до 1 ( преди 4 години )
    а вземи първо прочети внимателно преди да си почнал да чаткаш на клавиатурата... По темата - браво! дори е смешно повишението - аз бих го направил брутално по-тежко. Не може да идва *** и пульо в София с *** си и да пуска сажди... За каквото и да се употребят тези пари - пак ще е полза, че се насърчава разкарването на бараките от града.
  • #1
    20 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Вдигат данъците с идеята да се подобри качеството на въздуха, но незнайно как при всяко такова вдигане през годините качеството на въздуха се влошава, а не подобрява. Браво на единственият гласувал срещу това решение, заради липсата на обяснение как ще се харчат и за какво тези пари. Предполагам на всеки е ясно как и къде ще отидат тези милиони! Естествено при управляващата шайка. Иначе ФанДупкова спечели (по какъв начин е друга тема) с обещанието, че няма да се вдигат данъците. Има запис дори!