IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus отнесе глоба от 12,5 млн. долара

Санкцията е заради нарушение на антимонополното законодателство в Китай

Lexus отнесе глоба от 12,5 млн. долара

Китайският регулатор на пазарите в страната глоби японския концерн Toyota с 87,6 млн. юана (около 12,5 млн. щатски долара) за нарушение на антимонополното законодателство, съобщава Reuters.

Чиновниците от Държавната агенция за регулиране на пазара в КНР e провела разследване, което е установило, че дилъри на Lexus в източната провинция Цзянсу умишлено са фиксирали минимални цени на нови и употребявани автомобили, както и на фирмени аксесоари. Нареждането за подобна стратегия е дошло от централата на производителя, като то е "вързало ръцете" на дилърите и е нарушило правата на потребителите.

Представител на концерна Toyota заяви, че производителят уважава решението на китайските власти и няма да обжалва наказанието. Любопитното е, че докато продажбите на нови автомобили в Китай продължават да падат, тези на Lexus растат. За 11 месеца на 2019 г. марката е продала 180 200 нови коли, което е с 21% повече от същия период на 2018 г.

Снимка: Motor

0 от 500