IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли електрически пикап да завива като танк?

Електрическият Rivian R1T се върти на място

Може ли електрически пикап да завива като танк?

Американската фирма Rivian наскоро обяви подробности за своя първи модел, който ще видим във версии пикап и офроудър. Клип в Youtube показва един интересен детайл на новия автомобил, който го прави по-атрактивен, но всъщност е просто изпълнен технически.

Функцията се нарича Tank Turn (завиване на танк), при което R1T се върти на място в пълен оборот, точно като танк. И въпреки вълнуващото изпълнение, тук магия няма. Rivian може да направи маневрата защото се задвижва от четири индивидуални електромотора – по един за всяко колело.

За завъртането електромоторите от едната страна въртят напред, а тези от другата – назад. Както твърди Rivian, функцията е замислена за употреба само на хлъзгави повърхности като трева, кал и чакъл. Автомобилът има сензори, които усещат дали тракцията е достатъчно ниска преди да бъде задействана функцията.

Rivian не казва точно как тя се активира, но намеква, че се иска и действие от шофьора. Вероятно активирането се извършва с натискането на бутон или от тъчскрийна. Функцията ще бъде опция за всички версии на пикапа R1T и R1S SUV със задвижване на всички колела.

R1T ще се появи в края на 2020 г. и ще бъде произвеждан от нова фирма от Мичиган, САЩ с финансовата подкрепа на Ford и Amazon. Пикапът и SUV моделът ще изминават над 600 километра на ток, ще ускоряват до 100 за 3 секунди и ще могат да теглят 5 тона. И да завиват на място, разбира се.

Снимки и видео: Rivian

0 от 500