IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz и IBM направиха нов тип батерии за автомобили

Акумулаторите ще се използват за хибридни модели и електромобили

Mercedes-Benz и IBM направиха нов тип батерии за автомобили

Компаниите IBM и Mercedes-Benz обединиха сили за създаването на принципно нов тим акумулаторни батерии, които ще се използват за плъг-ин хибриди и електромобили. Разработката е проведена в иновационната лаборатория IBM Research-Almaden, която беше създадена точно преди година.

При създаването на батериите е използван нов способ, който струва далеч по-малко пари от досега използвания метод за направа на литиево-йонни батерии. Главната особеност на технологията се състои в това, че процесът по създаване на акумулаторите вече не зависи от тежки метали като никел или кобалт.

IBM

Засега от IBM не разкриват всички подробности за своето откритие. Известно е само, че материалите, използвани в производствения процес, "могат да бъдат извлечени от морска вода". Една от най-важните характеристики на новите батерии е "безопасният електролит с висока температура на топене", който предотвратява образуването на литиеви дендрити (импулси) по време на зареждането.

Представители на IBM разкриват още, че откритието им е станало факт най-вече благодарение на сътрудничеството с германската лаборатория Mercedes-Benz Research & Development North America, която е една от водещите в света. Това вероятно означава, че именно Daimler (собственик на Mercedes-Benz) ще е първият производител, който ще се възползва от новата технология.

Кога обаче ще стане това, все още не е ясно. От IBM уточняват, че вече са патентовали трите нови материала, коикто са получени по време на изследванията. И допълват, че нито един от тях досега не е бил използван при създаването на акумулаторни батерии за автомобилната индустрия.

Снимки: IBM

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Тивилизур ( преди 4 години )
    Да де ама тея батерии ги има от 2017г. и са български патентовани и разработени от БАН!
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ще ( преди 4 години )
    ще ще ще ....
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    То и сероводородът от Черно море може да покрие енергията ни за 200г. напред, а за тези 200 години, заради замърсяването от индустрията, там ще се е формирал сигурно още толкова сероводород.
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Мооро ( преди 4 години )
    Тези ще докарат вода от луната само и само за да не дават пари за петрол на Арабите и Раша.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това, че има много път е ясно на всеки. Ами хайде, като се наложи тогава да пишат, а? Не е ли така правилно? Всеки месец четем за какви ли не сензационни открития, а всъщност си оставаме със старите технологии. Говоря конкретно за батериите. Графенът е най-яркия пример. Открит е преди повече от 15 г. Е колко време трябва според теб да се въведе? Тогава преди 10-тина год. вече пишеха, че са намерили начин за масово производство. К'во стана?
  • #2
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Все пак трябва сензация да има някаква, че уж пак, отново за пореден път са измислили някаква нова батерия с невероятни данни и характеристики, която няма да видим никога или поне не в скоро време.
  • #1
    14 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    О:ффф, непрекъснато четем подобни "новини" и това е от години и още си бичим с литиево-йонните батерии. Е що така?! Какво стана с графена? За него пък преди 10-на год.четох и все още нищо. Уж бяха измислили преди няколко год.да го произвеждат бързо и евтино и пак нищо. Имам чувството, че всичко са журналистически лъжи да се правят на интересни и да събират читателска маса...