IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бавната скорост също убива на пътя

Изследване показва, че катастрофите заради подобно шофиране са са увеличили със 75%

Бавната скорост също убива на пътя

Когато стане дума за катастрофа на пътя със загинали хора, обикновено една от първите причини, посочвани от експерти и полиция, е високата скорост. Оказва се обаче, че и бавното каране също е много опасно и взима жертви на пътя.

Британското издание Daily Star цитира изследване на министерството на транспорта на страната, според което през последните 5 години броят на загиналите или получилите тежки травми от катастрофи заради прекалено ниска скорост се е увеличил със 75%. Само за 2019 г. на територията на страната 26 души са загинали, а други 132 са ранени при инциденти, предизвикани именно от неоправдано ниска скорост на движение.

скорост

При това във Великобритания са въведени преди време глоби за каране с прекалено ниска скорост, като шофьорите трябва да плащат 100 паунда за подобно нарушение, като получават по 3 наказателни точки. Дори това обаче невинаги ги принуждава да карат по-бързо.

Един от основателите на алианса на британски шофьора - Хю Бладън, напълно подкрепя мнението, че бавните шофьори са не по-малко опасни от тези, които често превишават ограниченията на скоростта. Според него, подобен маниер на движение дразни останалите водачи на транспортни средства и ги кара да изпреварват, като често това става на опасни места.

"Бавното шофиране е егоистично и глупаво, като често води до катастрофи. Факт е, че някои водачи карат по този начин, защото нямат опит и не са уверени в способностите си. А това е проблем, с който няма как да се справим", коментира Бладън.

Снимки: Carsweek

0 от 500
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    наясно ли си колко ти е контактното петно на гумата с пътната настилка колкото една длан замисли се и как караш в дъжд върху лигава каша и какво се случва ако изгубиш сцепление и не забравяй не си сам на пътя
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    накрая ще откриете топлата вода.
  • #4
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Не може да кара, но бил в клуб 300 хахаха! В клуба на пенсионерите си ти. Преди малко се връщам от магистралата и при среден дъжд си карах със 130 спокойно. За да сляза под 80 трябва дъжда да е наистина много силен. Аз също съм спирал понякога, когато дъждът не позволява да се продължи, но това не значи, че се влача. Съобразявам се с другите и гледам да не изоставам и да правя колони. А точно такива като теб го правят и създават конфликтните ситуации водещи често до ПТП. Абсолютни егоисти.
  • #3
    10 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    като влезеш в клуб 300 тогава ще ми даваш съвети с какви скорости да се придвижвам имало е случаи когато съм отбивал и съм чакал дъжда да спре поради липса на видимост няма гума която да е безопасна при дъжд и скорости над 80 особенно с широк профил чети малко и гледай тестове затова имаш интернет
  • #2
    20 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Има си разумна и неразумна скорост. Да се мъкнеш в града с 20 е разумно, но пречиш. И обратното, на ледена пързалка да караш със 100 е хем неразумно, хем глупаво.За жалост в БГ са много малко хората, които правят разлика между различните понятия. Преобладават "безсмъртните", онези дето във всички условия летат ниско. Онези дето се "мотат" са по-малко, но понякога точно заради тях стават задръствания.Една много малка част от хората са хем разумни, хем способни. Уви...
  • #1
    21 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Статията е специално за анзи пишман шофер, дето преди няколко дена убеждаваше под статията за аквапланинга, че при дъжд заповал да кара с под 60 км/ч и това било правилно и безопасно според неговите разбирания. Статията преповтаря думите ми, че подобни индивиди на пътя са много, много опасни! Не е правилно понеже си смо-тан шофер да караш с ниска скорост и да създаваш опасности! Ползвай обществен транспорт!