IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

При катастрофа с всъдеход най-често загиват шофьорите

С годините процентът на смъртните случаи с този тип автомобили намалява

При катастрофа с всъдеход най-често загиват шофьорите

Ново изследване на американския застрахователен институт за безопасност на движението (IIHS) доказва, че вероятността шофьор за загине при сблъсък с друг автомобил се повишава до 28%, ако другият автомобил е всъдеход.

На пръв поглед, това не е особено добра новина, но прогресът в тази посока е очевиден, тъй като преди тома всъдеходите са били със 132% по-смъртоносни от обикновените автомобили. В изследването са включени катастрофи на територията на САЩ от 1989 до 2016 г., в които са участвали превозни средства на възраст до 4 години. Тези 132% се отнасят за първия период - от 1989 до 1992 г. В края на 2016 г. рискът за живота на водача, чийто автомобил е ударен от всъдеход, значително намалява.

Не така обаче стоят нещата при пикапите. Вероятността при инцидент на пътя те да убият шофьора на лекия атомобил, който удрят, все още е със 159% по-висок. И този показател не само, че не спада в сравнение с периода 1989-1992 г., но дори се е увеличил с 1%.

Основната причина, според експертите на IIHS, е теглото на пикапите. Просто, по-тежките транспортни средства винаги нанасят по-големи щети при сблъсък. Важен факто е и пътният просвет, тъй като по-високите автомобили удрят встрани от зоната за деформация, която инженерите са определили.

Снимка: IIHS

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    По-високи данъци за джиповете!
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    . ( преди 4 години )
    Голема работа!
  • #4
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    #5 има и друго правило, което не се харесва на тия с големите джипове... става дума за малката п...ка
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Както казва #1 на бай *** не му пука изобщо при едно ПТП дали ще убие някого.Важното е да е с Джип и да е голям на пътя. Тъй като има едно неписано правило - ако си с Голям Джип значи и ти си Голям Човек.Другото неписано правило е, че ако си с Голям Джип можеш да си нарушаваш правилата колкото ти душа иска, няма проблем.Малко е комплексарско, но в БГ е така.
  • #2
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Пак статия за братска Америка. Сега сравнете техните джипове, които самите те наричат truck, с европейските вдигнати хечове и комбита наричани СУВ.
  • #1
    19 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Сега бай *** се радва, че си е купил 20 годишния таралясник, само за да може да се похвали, че кара джип. И колко е добро решението му защото видиш седи на високо и е над останалите.Е, няма пари да му купи гуми, щото са скъпи, но за сметка на това го кара рядко щото гори много :)