IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на Uber разпродаде трескаво акциите си

Травис Каланик е натрупал към 2.5 милиарда долара от изтеглянето си от губещия гигант

Създателят на Uber Травис Каланик спешно е разпродал по-голямата част от акциите си през последните шест седмици, припечелвайки от това около 2.5 милиарда долара, съобщава The Financial Times. Бившият главен изпълнителен директор на компанията за споделено пътуване на практика е ликвидирал около 90% от дела си в нея.


Травис Каланик, Uber

Каланик е изкарал над два и половина милиарда долара от раздялата си с книжата на Uber

"Когато вътрешните хора продават, това обикновено означава лоши новини", коментира Мезен Ласфер, професор по финанси от Сити Юнивърсити, пред FT. "Вероятно пазарът ще го последва".

При първичното публично предлагане на Uber Каланик държеше малко над 6% от капитала. След няколкото продажби, включително една за 1.4 млрд. долара на японската SoftBank, сега му остават около 0.5%, оценявани на около 250 милиона долара. Това може да доведе до изхвърлянето на Каланик от директорския борд на Uber - през май сегашните членове на борда ще трябва да бъдат повторно утвърдени от акционерите.

Каланик бе първият главен изпълнителен директор на Uber, но през 2017 след поредица скандали бе принуден да подаде оставка. Той обаче остана в борда на директорите.

По данни на надзорните органи Каланик всъщност е започнал да разпродава акции още в деня, в който изтече забранителният срок след първичното предлагане. Очевидно основателят на компанията не вярва, че цената на акциите може да върви в друга посока, освен надолу.


Uber

Основният бизнес модел на Uber би станал безсмислен, ако след 5-10 години новите автомобили могат да се управляват автономно

Подобно на Tesla, Uber е неизменно на загуба от създаването си и привлича инвеститорите с обещанието за бъдеща доминация на пазара. За разлика от производителя на електромобили обаче бизнес моделът на Uber може и да не издържи проверката на времето - напредъкът на автоматизацията и автопилотите би направил сегашната основна дейност на компанията на практика ненужна.

Дара Хозровшахи, който наследи Каланик като изпълнителен директор, опита всякакви ходове, за да намали загубите, но без кой знае какъв успех. Ценните книжа на Uber днес се търгуват средно с 33% под началната си стойност след първичното предлагане.

Самият Каланик в момента инвестира в новия си проект - City Storage Systems. Популярен вече с търговската марка CloudKitchens, този стартъп изкупува имоти по цял свят, за да ги отдава после под наем на ресторантите, обслужващи компании за доставка на храна по домовете като DoorDash, Deliveroo и Uber Eats.


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    345678 ( преди 4 години )
    Финансовите отчети на тези две "икони" от южна Калифорния са им го казали да го напишат.
  • #2
    9 rate up comment 8 rate down comment
    лъжко ( преди 4 години )
    "Подобно на Tesla, Uber е неизменно на загуба от създаването си и привлича инвеститорите с обещанието за бъдеща доминация на пазара" -> това Фау Ве мошениците ("Ще ..."Ще ..."Ще ...) ли ви казаха да го напишите :Д
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    излъгал е балъците, прибрал е парата и бега, кво толкова, нормално