IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Uber прогони създателя си?

Компанията се раздели с Травис Каланик в опит да докаже, че не е най-големият балон в новата история

Защо Uber прогони създателя си?

Само допреди няколко месеца неговата история бе една от най-удивителните в съвременния бизнес, основателно сравнявана с тази на Стив Джобс.

Защо Uber прогони създателя си?
Травис Каланик

ЗАПОЧНАЛ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ с едно сравнително простичко мобилно приложение за iPhоne, Травис Каланик създаде глобална империя, наложи името й като нарицателно в английския език и докара пазарната й капитализация до 70 милиарда долара - повече от тази на гиганта General Motors. Някои анализатори го сочеха като най-голямата заплаха за традиционните автомобилни производители; други го виждаха направо като заличителя на старомодната икономика на покупко-продажбите.
Всичко това приключи на 21 юни, когато Каланик бе принуден под натиска на инвеститорите да се оттегли като главен изпълнителен директор. А налаганата от него агресивна, на моменти безскрупулна корпоративна култура, която доскоро получаваше само хвалебствия за дързостта си, сега бе публично заклеймена от собствените му колеги.

САМОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НА UBER е под въпрос. Но този път не заради протести на таксиметрови шофьори и недобронамерени регулатори. Този път виновник за проблемите на компанията е тя самата.
Uber е обвиняема по дело за една от най-мащабните кражби на интелектуална собственост в историята; обект е на разследвания за краен сексизъм на корпоративно ниво, а също и за използване на потенциално нелегален софтуер, за да заблуждава полицията. И като капак на това идва нарастващото нетърпение на акционерите, защото въпреки всичките си грандиозни постижения и глобални завоевания Uber все още е само една бездънна яма за парите им - нито веднъж не е носила печалба.
Каланик разчиташе да успокои малко тези акционери, като си вземе безсрочен отпуск (за да се съвземе, както сам обясни, от смъртта на майка си). Но този път собственият му борд не прие такъв компромис и го притисна да се оттегли окончателно.

Защо Uber прогони създателя си?
Автономен автомобил на Uber по улиците на Питсбърг. Alphabet, компанията-майка на Google и Waymo, претендира, че голяма част от технологията е открадната от нея. Снимки: UBER

РАЗБИРАЕМО Е ЗАЩО компанията панически се опитва да оправи нещата и да промени обществените нагласи.
Отчетите са тайна, но според наблюдатели загубите на Uber от началото на годината надхвърлят 1 милиард долара. Пазарният дял в САЩ, най-важния пазар, спадна със 7%. Причината е отчасти в агресивната конкуренция на нови играчи като Lyft, но най-вече защото заради поредицата скандали Uber се превърна от носител на прогреса в нещо почти срамно, от което на човек не му се ще да бъде видян да слиза.
И накрая, разбира се, остава надвисналият съдебен сблъсък с Waymo. Дъщерната компания на Google настоява, че програмата на Uber за самоуправляеми автомобили е създадена на базата на нейни разработки, откраднали от бившия служител на Waymo Антъни Левандовски. Uber уволни Левандовски още през пролетта като косвено доказателство, че обвиненията не са без основание.

ЗАДАЧАТА ДА СЕ ЗАМЕТАТ всички тези проблеми не е никак лека - което вероятно обяснява и защо бордът на Uber не бърза да обяви наследника на Каланик. Според CNBC най-сериозният кандидат за нов изпълнителен директор е Шерил Сандбърг - жената, която превърна Facebook от безобидно и непечелившо средство за комуникация в днешния свръхгигант, който вече има почти пълен монопол над информационните канали и който често знае за нас повече от най-близките ни роднини. Ако заместникът на Каланик е жена, това ще е и недвусмислено заявление, че компанията иска да остави сексистките си проблеми в миналото. Въпросът е какво би накарало Сандбърг да напусне сегашната си позиция.
Като водещ кандидат се споменава и Марк Фийлдс, който бе освободен от същата позиция във Ford преди месец. Фийлдс има предимството да познава добре автомобилната индустрия, но, от друга страна, бе отстранен именно заради чувствително влошените финансови резултати - деликатна тема за инвеститорите на Uber.
В съкратения списък според CNBC са още бившият оперативен директор на Disney Том Стагс, бившият CEO на еBay Джон Донахоу и Тим Армстронг, сегашният шеф на телекомуникационния гигант AOL.

Защо Uber прогони създателя си?

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪС САМИЯ Каланик? Той запазва мястото си в борда на директорите и като притежател на един от трите най-големи пакети привилегировани акции ще продължи да има силно влияние в компанията. Дали обаче ще успее един ден да се върне на върха, както стори Стив Джобс? Само времето ще покаже. Но един коментатор на списание Time основателно отбеляза, че скандалджийският, безскрупулен маниер на Каланик може да е минус в коя да е друга компания. Но в Uber, която непрекъснато е на ръба на закона и в постоянни пререкания със синдикати, регулатори и конкуренти, подобен подход може и да се окаже жизнено необходим.

Тагове: waymo lyft uber
0 от 500