IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Uber си намери нов шеф

Край на надеждите на основателя Травис Каланик да се върне начело

Uber си намери нов шеф

Uber си намери нов главен изпълнителен директор и сложи край на надеждите на основателя си Травис Каланик, че ще успее да убеди борда да го върне начело на компанията.

Овакантената от Каланик позиция ще бъде заета от Дара Хосровшани, досегашния шеф на туристическата компания Expedia. 48-годишният американец от ирански произход изненадващо за повечето анализатори бе предпочетен пред Мег Уитман от HP Enterprise и бившия изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт. Самият Имелт обяви, че се оттегля от борбата за шефското място в Uber ден преди съобщението за Хосровшани.

Uber си намери нов шеф
Дара Хосровшани

Световният лидер в областта на споделеното пътуване отстрани основателя си Каланик заради серия скандали, които навлякоха на компанията обвинения в сексизъм и расизъм. Отделно от това Uber ще бъде ответник по едно от най-мащабните дела за интелектуална кражба в историята, заведено от Waymo, поделението за автономни автомобили на Google.

През юни Каланик обяви, че си взима "безсрочен отпуск", за да поработи върху себе си и да стане "изпълнителния директор, от който Uber се нуждае". Това обаче не задоволи група гневни инвеститори, които държат около 40% от акциите с право на глас, и те го принудиха да подаде официално оставка.

Междувременно от несъгласие с ходовете на Каланик компанията напуснаха президентът Джеф Джоунс (който обясни, че да продължи да работи за Uber било несъвместимо с ценностите му), шефът на инженерния отдел Амит Сингал, шефката по комуникациите Рейчъл Уетстоун, главният финансист Гаутам Гупта и вицепрезидентът по продуктовото развитие Ед Бейкър.

Uber си намери нов шеф
Травис Каланик

Сега осемчленният борд на компанията повери на Хосровшани задачата да промени корпоративната култура в Uber, както и да намери нови финансов и оперативен директор.

Сред главните задачи на новия шеф е и да осигури на компанията по-добро лоби в Конгреса и Сената. Задачата няма да е лесна, като се има предвид, че Хосровшани до момента бе един от най-сериозните критици на президента Доналд Тръмп в бизнес средите. "Продължавам да очаквам момента, когато нашият Президент ще се издигне до нивото, изисквано от позицията му, и той продължава неизменно да се проваля", писа Хосровшани в Twitter след злополучните забележки на Тръмп около неонацистките маршове в Шарлътсвил.

 

Тагове: uber waymo
0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Тия защо занимават публиката с абсолютни прост0тии? Да си оправят вътрешно бакиите. Само едни пари са им в главите. Сексизъм, расизъм и т.н. измислени понятия са просто параван. Аз така или иначе такава услуга никога няма да ползвам.