IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bosh разкри как ще пази шофьорите от смартфона

Новата система намалява скоростта, ако водачът отвлече вниманието си

Bosh разкри как ще пази шофьорите от смартфона

Компанията Bosch обяви, че е разработила технология, която позволява наблюдение на случващото в салона. Системата е създадена на базата на изкуствен интелект, като оценява състоянието на шофьора. И ако той отвлече вниманието си, например със смартфон, тя ще подава сигнал и автоматично ще намалява скоростта на автомобила.

Експерти по безопасност са установили, че при движение със скорост 50 км/ч колата изминава 42 метра за три секунди. Водачът се нужда точно от толкова, за да провери дали е получил нови съобщения на телефона си. Съответно, ако скоростта е по-висока, автомобилът изминава по-голямо разстояние. Много хора просто не преценяват какви рискове предприемат в този момент.

Bosch

За да бъдат предотвратени нещастни случаи, Bosch предлага във волана да бъде поставена камера, която непрекъснато следи погледа на шофьора и движението на главата му. Ако системата определи, че човекът отвлича вниманието си, тя подава сигнал, а в критична ситуация намалява скоростта. Това ще принуди водачите да бъдат по-отговорни и да не се разсейват със странични фактори, в това число и със смартфона.

Функционалността на системата може да бъде разширена, като се поставят повече камери - например върху или зад огледалото за обратно виждане. Това ще позволи да се следи поведението не само на водача, но и на пасажерите, в това число и тези, които се возят на задната седалка. 

Масовото внедрявана на системата в серийни автомобили е предвидено за 2022  В Bosch са пресметнали, че до 2038 г. само в Европа тази технология може да спаси животите на 25 000 души и да предотврати 140 000 тежки травми.

Снимки: Bosch

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    джъст -А- мен ( преди 2 години )
    Адмирирам това определено УМно, много умно и подходящо изобретение - навременно създадено за предпазване от массово нахлуващите в шоферското место активно ползващи смарт-фончета и АЙ-фончета драйвъри, които не мислят за последиците и резултата от мигновеното невнимание по време на каране на масъл-карите, които са яхнали тъй безогледно /СУВ, ДЖИП, спортно-форсирани модели, етс.../
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Кико ( преди 4 години )
    Жалко е в този сайт в коментарите да се споменава многократно некомпетентността на авторите и/или редакторите му, но въпреки това да няма никаква промяна и да продължават да се допускат елементарни грешки, като да се греши правописно името на сериозна марка и то още в заглавието.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Сори, ама моята кола няма отделение за ръкавици, като твоята. Моята има поставка с безжично зареждане на телефона. Като вляза в колата си и натисна копчето старт, телефонът ми се свързва със системата и на 9 инчовия монитор виждам екрана на телефона си и от там мога да го управлявам и гледам. Звука и да е изключен или включен все тая, защото телефона не звъни. Звъни през звуковата система в купето. На екрана виждам кой ме търси и решавам дали да вдигна с бутон от волана или тъчскрийна или не.
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    когато влизаш в автомобила мястото на телефона е в отделението за ръкавици и с изключен звук
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    BOSCH не се пише BOSH
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    David ( преди 4 години )
    Оправете и заглавието де