IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За колко време "умират" батериите на електромобилите

Средно загубата на мощност е около 2,3% на година, пресметнаха експерти

За колко време

Компанията Geotab, която се е специализирала в управлението на системи за глобално позициониране и следене на транспорни средства, изчисли с каква скорост акумулаторните батерии на електромобилите губят мощността си.

Изследвани са 6300 коли на ток от различни марки, използвани в цял свят. Резултатите показват, че средно батерията губи около 2,3% от капацитета си на година. Според изследователите, това означава, че при такива малки загуби батерията може дори да надживее автомобила, на който е поставена.

Експертите от Geolab нагледно показват, до каква степен зависи износването на акумулатори при използване на различни системи на охлаждане. Например, при Tesla Model S, където се залага на водно охлаждане, батерията губи точно 2,3% от капацитета си на година. В същото време, при Nissan Leaf охлаждането е въздушно и показателят за загуба е 4,2% годишно.

Както отбелязват авторите на изследването, намаляването на ефективността на батерията може да не бъде равномерно. В началото процесът е бавен, но след това рязко се засилва. Влияние оказва и софтуера, използван от автомобила, като това се отнася на вече за моделите на Tesla.

Установено е и друго - честото използване почти не влияе на срока на служба на батерията, но в същото време климатът оказва сериозно въздействие. При топло време тя "умира" много по-бързо, отколкото при хладно. Негативно влияние оказва и честото използване на режима за бързо зареждане.

Снимка: Motor

0 от 500
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Дедо ( преди 4 години )
    А като пътуваш навън, оставяш електричката на паркинга, мяташ се на каквото ти трябва с ДВГ и газ, срещу скромна такса... Така колата от собственост най-накрая ще стане услуга, като много други. Ще дишаме чист въздух, ще е по-тихо в града. Ще има повече място за паркиране. Ще имаме и зор, предполагам, като с всичко ново, ама все ще свикем в един момент и ще е по-добре. Ха, да видим.
  • #1
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Дедо ( преди 4 години )
    Демек, умрела работа!Все по-интересно започва да става положението. Май ще трбява бързо да се решава какво да се прави и да се инвестира яко натам. Като например хъбове около градовете - складове за стоки, паркинги за коли с ДВГ. И с автомобил с ДВГ до там - навътре в града само с електричка. За градско ел. автомобил ще ни върши работа чудесно на всички. За стоки и доставки има вече ел. баничарки, бусове, че и камиони.