IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли електромобил да се зареди за 6 минути?

Британска компания твърди, че е измислила революционен метод

Може ли електромобил да се зареди за 6 минути?

Британска компания, зад която стоят възпитаници на университета в Кеймбридж и самата тя е плод на усилията на висшето учебно заведение, твърди, че е разработила революционен метод за зареждане на батериите на електромобилите. Целият процес отнемал само 6 минути.

Французинът Жан де ла Верпилийе, основател на стартъпа Echion Technologies, посочва, че заедно с колегите си са разработили химически прах с нечуплив състав, който може да замени графита в клетките на литиево-йонните батерии. Новият елемент значително ще увеличи скоростта на зареждане.

По думите му, с помощта на иновативния прах времето за зареждане на едно електрическо превозно средство ще се съкрати от 45 на 6 минути. Това е горе-долу времето за което се зарежда до горе резервоарът на автомобил с традиционен двигател с вътрешно горене. Освен това изобретателите твърдят, че прахът може лесно да бъде интегриран в съществуващите линии за производство на батерии.

"Проблемът с обикновените прахове е, че когато ги зареждате бързо, те могат да причинят експлозия. Новият материал, за който не мога да ви кажа повече, приеме бързо зареждане без опасност такова нещо да се случи, за разлика от графита", обяснява Де ла Верпилийе.

В момента Echion Technologies е в състояние да произвежда по един килограм от новия си прах дневно. Де ла Верпилийе обаче обещава, че компанията разработва методи, които ще позволят масово производство в заводи. За целта компанията вече си е осигурило финансиране от двама частни инвеститори.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До Киловатко ( преди 4 години )
    Приятелче, предстои революция на супер проводниците, разсъжденията са ти адекватни, но не са съобразени с идващото в много близко бъдеще ;) Идват нови материали и нови технологии, те ще заменят вече този морално остарял начин на захранване :) Няма още 100 години да го караме на медни жички и от не много време литиево-йонни батерии :)
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Киловатко ( преди 4 години )
    За да заредиш 100 квтч за 6 минути ти трябва мощност от 1 мегават. Това означава много дебели кабели за зареждане и много дебели медни проводници в самата батерия. Дори да намалят вътрешното съпротивление на отделните елементи достатъчно, чисто конструктивно няма как да закарат такава мощност навсякъде. Освен това многото мед прави батерията скъпа и тежка.
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Отговор: ( преди 4 години )
    Не, не може, и не трябва(със сегашните клетки)!!! Защо? Защото батерията има вътрешно съпротивление на отделните клетки, което колкото и да е пречка играя своята роля. Ако е прекалено малко, може да са проблем пиковите стойности при разреждане. Спомнете си батерията на самсунг 8, която правеше бум-бум, а е само една клетка. А ако са много?!?! (напр. 7200 като при модел S)
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Това коя подред разработка е то и за 2 минути да може от къде ще се зарежда за толкова бързо зареждане сиг ще трябва поне 500КВТ станция а в момента 150КВТ тепърва навлизат