IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германци направиха електробайк с четири колела

Schaeffler Bio-Hybrid идва догодина за превоз на хора и леки товари

Германци направиха електробайк с четири колела

Защо електрическите байкове, наречени още педалекси, имат само две колела? Не могат ли да се използват и за транспорт на товари? Това са били идеите на доставчика за автомобилната индустрия Schaeffler, който разработи т.нар. Bio-Hybrid.

Schaeffler показа прототип още през 2016 г., а първият модел на четириколесен педалекс бе представен наскоро и вече преминава изпитания по германските велоалеи. Дебютът му трябва да се състои в края на 2020 г. в пътническа и карго версии.

Возилото е замислено за всякакви възможни случаи на употреба – за доставка на пакети или пица, за куриерски нужди и много други. Възможно е дори използването му и като мобилен кафе бар.

Идеята за четириколесен електро велосипед е ясна. Той би се промъквал по-лесно в трафика и ще намира по-лесно място за паркиране. С маневрения Bio-Hybrid куриерите могат да използват велоалеи и да спират на забранени за автомобили места. Радиус от 10 километра е напълно по силите на екологичното возило.

Предимствата на Bio-Hybrid проличават и при по-леки товари. Например с него могат да бъдат извършвани бързи доставки на храна. Товарната площ с лекота побира две термо кутии.

Според шефа на Schaefller първите тестове са били изключително положителни. „Документирахме, че Bio-Hybrid е много гъвкав в пътническата и най-вече в товарната си версия. Целта ни е да бъдем атрактивни за широк кръг клиенти“, допълни той.

Възможно място за употреба са и широките фирмени площи. Наскоро Bio-Hybrid бе изпробван на 40-хектарова фирмена площ в региона на Нюрнберг. Тестовете са включвали вътрешна логистика, заводска безопасност, кетъринг и транспорт на различни материали.

Изпробваните прототипи са били с функционалността на серийния модел. Цената, както и технически данни, все още не са обявени.

Снимки и видео: Schaeffler

Вижте още снимки в галерията:

0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    като гледам накъде ни водят екоталибаните скоро ще живеем по дърветата но и там ще е проблем защото ще пречим на птичките